« Het is vrij uitgezonderd (moet dat niet “uitzonderlijk” zijn?) dat één Bestuur van één Ministerie zijn jaarverslag op een brede schaal verspreidt. Nochtans heb ik, toen het Bestuur voor Jeugdvorming van mijn departement mijn akkoord vroeg om een jaarverslag te publiceren, daar positief op gereageerd. Ik meen immers dat het ‘des mensen’ is dat de ambtenaren van het BJV ook eens graag de klemtoon leggen op de positieve realisaties. Ook al zeggen ze het dan zelf. Aangezien het BJV in grote mate is ontsproten uit het vitale jeugdwerk, en alleszins op diens nieuwe, soms contestataire ideeën inspeelt, kan men van dit Bestuur moeilijk verwachten dat in dit jaarverslag geen kritische bedenkingen en wenken zouden worden geformuleerd. Alhoewel deze bedenkingen, in het eerste deel, naar mijn gevoelens zeker te dramatisch zijn geformuleerd, heb ik aan de tekst van dit jaarverslag zoals het mij is voorgelegd geen woord willen wijzigen... »

EEN BEWOGEN JAAR
Vooral omdat deze laatste zin zo uit het bloedend moederhart van minister De Backer (« Rika is niet boos, zij is bedroefd ») is gegrepen, vonden wij haar « voorwoord » (foei!) tot het jaarverslag 1979 van het BJV uitstekend geschikt om als inleiding op een beknopte weergave van deze « te dramatisch geformuleerde » kritische bedenkingen te gebruiken. Onze lezers zullen, verstandig als zij zijn, wel tussen de lijnen kunnen lezen wat wij van Rika’s opvatting denken… De 56 blz. tellende « kroniek » bevat vijf hoofdstukken :
« 1979 – Een bewogen jaar met hoopvolle perspectieven » ;
« De werking van het BJV in 1979: eigen initiatieven, activiteiten »,
« Erkenningen en subsidiëring »,
« Het BJV in zijn interne en externe relaties » en
« Nuttige informatie ».
« Elke vereniging maakt geschiedenis en ondergaat de geschiedenis : ook het Bestuur voor Jeugdvorming ontsnapt niet aan de dialectiek van actie en reactie, » Op die manier begint het hoofdstuk over het « bewogen jaar » 1979. Wat was daar nu precies zo « bewogen » aan ?
« Het BJV werd in 1979 diep beroerd door de algemene politieke situatie van het land : een moeizame regeringsvorming na de verkiezingen van 17 december 1978 ; de steeds omvangrijker wordende economische crisis met zware gevolgen voor de begroting. Pas in april werd de nieuwe regering gevormd zodat er ongeveer één kwartaal geen echt beleid kon gevoerd worden. Pas in juni werd door de Cultuurraad de begroting van het lopende jaar goedgekeurd, zodat pas in de 2e jaarhelft met de definitieve berekening van de subsidies kon begonnen worden. »
Een bewogen jaar dus, jawel, maar de politieke leiders in dit land zijn ook nu anno 1980 nog weinig door cultuur en jeugdvorming « bewogen », zodat we ons afvragen of het nu reeds aangekondigd verslag van 1980 wat dat betreft beter uit de hoek zou komen…
DE EIGEN WERKING
Het Bestuur voor Jeugdvorming staat bij de publieke opinie bekend als een subsidiërende administratie : het erkent meer dan 1.000 verenigingen en deelt jaarlijks enkele honderden miljoenen uit.
Toch is hiermee de kous niet af want van langsom meer werpt het BJV zich op als een dienstverlenend bestuur, dat volgens zijn mogelijkheden – mankracht en financiën -inhaakt op allerlei vragen en behoeften van de jeugd in het algemeen en het jeugdwerk in het bijzonder.
— Adviesverlening, Informatie, Pedagogische Hulp.
— Publicaties.
— Culturele manifestaties ingericht door jeugdverenigingen.
— Commissie Jeugd en Gemeente.
— Filmoperateurs.
— Terbeschikkingstelling van leerkrachten voor het landelijk georganiseerd jeugdwerk.
— Speciaal verlof voor jeugdleiders-miliciens en gewetensbezwaarden.
— Vormingscentrum voor de Jeugd « Destelheide » te Dworp.
Met de rubriek « Wie is wie » (opsomming van alle personeelsleden), een reeks adressen in de jeugd- en culturele sektor en de financiën in ’79 vormt het laatste hoofdstuk een mooie afronding van dit jaaroverzicht.
De brochure wordt op drieduizend exemplaren verspreid, maar hoe men ze kan te pakken krijgen is niet zo heel duidelijk. Wie toch een poging wil wagen, schrijft naar het Ministerie van Nederlandse Cultuur, Bestuur voor Jeugdvorming, Sainctelettesquare 13, 1000 Brussel.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.