Vandaag is Léon Mokuna, de eerste Afrikaanse voetballer in de Belgische competitie, gestorven op 84-jarige leeftijd. Hij speelde vooral bij La Gantoise, het huidige A.A.Gent (bovenstaande foto).

Léon Mokuna liep school in Leopoldstad bij de paters Scheutisten. Hij had toen al de bijnaam “Trouet” (gaatje) omdat hij ooit een bal dwars door het net geschopt had.
Toen de stad bezoek kreeg van Beerschot en Sporting Lissabon werden er matchen tussen de ploegen en een ploegje van Leopoldsville georganiseerd. Mokuna scoorde 4 keer tegen Beerschot en 2 keer tegen Lissabon. In 1953 mocht hij daarom beginnen bij Sporting Lissabon (onderstaande foto). In 1957 werd Mokuna getransfereerd naar Gent. Hij was topschutter in de Belgische competitie in 1959 en in 1960. “Hij speelde ook voor de nationale ploeg,” zo weet Wikipedia te melden, maar ik neem dan aan dat dit voor de Rode Duivels was, aangezien Kongo op dat moment nog een Belgische kolonie was? Dan moet hij volgens mij ook de eerste Rode Duivel met een kleurtje zijn geweest!
Vanaf 1961 speelde hij voor SV Waregem. Na zijn Belgische voetbalcarrière keerde hij terug naar Congo waar hij er een periode bondscoach werd van de nationale ploeg, aldus ook weer Wikipedia, maar ik heb toch de indruk dat hij op latere leeftijd opnieuw in ons land vertoefde (en dus ook nog op dit moment). Of vergis ik mij?

léon trouet mokuna

Een gedachte over “Léon Mokuna (1928-2020)

  1. Zijn kinderen gingen naar dezelfde lagere school als ik: de RMS op de Bisdomkaai in Gent. Beter bekend als de école moyenne. Daar bestonden transmutatieklassen waar kinderen naartoe gingen van Franstalige ouders: Franstalige Gentenaars, Fransen, Zwitsers en ook de kinderen van Mokuna. De lessen verliepen in het Frans en men leerde daar ook Nederlands. Dat systeem liep op zijn einde begin jaren 1960.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.