Het is vandaag negentig jaar geleden dat de Tsjechische sopraan Emmy Destinn is overleden. Ik zou haar moeten kennen uit de film “Goddelijke Emma” van Jiri Kejcik (1979) met Bozidara Turzonovova en Juraj Kukuradie.

Destinn werd geboren als Emílie Pavlína Věnceslava Kittlová in Praag, in wat toen het Oostenrijks-Hongaarse rijk was. Haar zanglerares was sinds haar dertiende Marie Maria von Dreger Loewe-Destinn en de jonge zangeres begon de achternaam van haar lerares als eerbetoon te gebruiken. Ze debuteerde op 19 juli 1898 in de Berlijnse Hofopera als Santuzza in Cavalleria rusticana. Ze was toen pas negentien, maar met haar stem en haar acteerwerk veroverde ze al snel de harten van het Berlijnse publiek. Haar contract in Berlijn liep tot 27 oktober 1909. Ze zong in 54 opera’s, waaronder 12 creaties.

Haar bekendheid werd internationaal in 1901 toen ze werd uitgenodigd om de rol van Senta te zingen in Der Fliegende Holländer in het Bayreuth Festspielhaus in Duitsland. Destinn maakte haar Londens debuut in het Royal Opera House van Covent Garden op 2 mei 1904, als Donna Anna in Don Giovanni . Ze trad daar op in diverse opera’s gedurende twee seizoenen, waaronder de Londense première van Madama Butterfly met Caruso . Haar debuut in de Metropolitan Opera kwam in 1908 met een veelgeprezen uitvoering van Aida. Twee jaar later creëerde ze in de Met de rol van Minnie in de première van Puccini’s La fanciulla del West , opnieuw tegenover Caruso, en onder leiding van Arturo Toscanini (zie bovenstaande foto).

Destin’s carrière kreeg echter een fatale klap in de Eerste Wereldoorlog. Ze keerde terug naar haar thuisland na het begin van de oorlog in 1914, maar haar banden met het patriottische Tsjechische verzet zorgden ervoor dat haar paspoort werd ingetrokken door de overheid. Ze kreeg huisarrest in haar kasteel voor de rest van het conflict en tegen de tijd dat ze kon terugkeren naar de Met in 1919, was haar stem roestig geworden en was ze in het hart van het New Yorkse publiek vervangen door een nieuwe generatie zangers, hoewel ze nog een jaar met het gezelschap bleef zingen. 

Daarna keerde Destinn definitief terug naar Tsjechoslovakije, waar ze in 1923 trouwde met Joseph Halsbach, een Tsjechische luchtmachtofficier. Ze trok zich terug uit het podium in 1926 en stierf aan een beroerte in České Budějovice een maand voor haar 52ste verjaardag. Ze is begraven op de begraafplaats Vyšehrad in Praag. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.