In 2014 keek ik op Nederland naar een documentaire over de eerste Tourstart in het buitenland, met name dus in 1954 in Amsterdam. Drie renners kwamen daarbij aan het woord: Jan Nolten, Gerrit Voorting en Henk Faanhof. Alle drie zijn ze overleden nog voor de documentaire op televisie werd vertoond! Daar werd ik echt stil van…

Bij zijn overlijden was Henk Faanhof de oudste nog levende Nederlander die de Ronde van Frankrijk uitreed (wie zou dat nu zijn?). Hij vierde zijn grootste succes in de Tour van 1954. Na een etappe van 350 kilometer was hij de snelste op de wielerbaan van Bordeaux.
In 1947 werd hij bijna Nederlands kampioen bij de amateurs, maar hij werd gediskwalifiseerd, omdat hij in de finale van fiets gewisseld had (hij kreeg de fiets van Arie van Vliet), dit mocht echter niet omdat de regels daaromtrent net waren veranderd. Helaas wist Henk Faanhof dat niet.
In 1949 kon hij echter zijn gram halen in Kopenhagen toen hij in die kategorie wereldkampioen werd vóór de Luxemburger Henri Kass en Faanhofs landgenoot Huub Vinken, die de sprint won van een peloton met daarin o.a. Robert Varnajo (5de), Walter Bucher (6de) en Giorgio Albani (9de).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.