Het is vandaag ook al vijf jaar geleden dat de Griekse zanger Demis Roussos (foto YouTube) is gestorven.

Artemios Ventouris (Demis) Roussos werd geboren in Alexandrië (Egypte) als zoon van Griekse ouders die alles verloren na de Suezcrisis in 1956 en daarop in 1961 naar Griekenland terugkeerden. In Griekenland was Roussos als zanger/bassist lid van een aantal groepen als The IdolsWe FiveThe Mini’s en The Papathanassiou Set, na hun aankomst in Parijs op 23 maart 1968 omgedoopt door producer Lou Reizner (op dat moment ook de manager van de jonge Rod Stewart) in Aphrodite’s Child.

Aphrodite’s Child kreeg eerst succes in Frankrijk en de band besloot daarop de oversteek naar Engeland te maken, maar vanwege visa-problemen mochten de mannen het land niet in, wat wellicht te maken had met het feit dat Griekenland sinds 1967 een militaire dictatuur kende. Terug in Frankrijk kregen ze al snel een internationaal platencontract en maakten ze de single Rain And Tears, die een grote wereldhit werd. De band maakte drie albums: End Of The World (februari 1968), It’s Five O’Clock (december 1969) en het indrukwekkende dubbelalbum 666 (juni 1972), waarvan de teksten gebaseerd waren op het Bijbelboek Openbaringen. Naast Rain And Tears had de band succes met singles als End Of The World, I Want To Live, It’s Five O’Clock en Spring, Summer, Winter And Fall.

Na het ontbinden van deze groep begon Roussos in 1971 een solocarrière, al zal hij als gast nog wel te horen op een aantal albums van Vangelis Papathanassiou, de leider van Aphrodite’s Child (b.v. Blade Runner).

Roussos’ solocarrière vertoonde een piek in de jaren zeventig met een aantal hits, waarvan de singles My Friend the Wind en Forever and Ever (1973) hoog genoteerd stonden in diverse landen. In december 1973 had hij in Nederland zijn laatste nummer 1-hit met Schönes Mädchen aus Arcadia. Na de jaren tachtig hoorden en zagen we niet veel meer van Roussos, al bleef hij platen maken en optreden. In juni 1985 was hij een van de gegijzelden na de vliegtuigkaping van TWA Vlucht 847, wat veel indruk op hem heeft gemaakt. De sjiïtische gijzelnemers, die de vrijlating vroegen van 776 gevangenen in Israël, dwongen het toestel tot tussenstops in Beiroet (waar 19 mensen in ruil voor brandstof werden vrijgelaten), Algerije, opnieuw Beiroet en opnieuw Algerije. Een Amerikaans passagier, Robert Stethem, werd doodgeschoten en vanuit het vliegtuig op het tarmac gegooid. De passagiers schreven een brief naar president Ronald Reagan om af te zien van militaire ingrepen. Op 18 juni werd (onder meer) Demis Roussos vrijgelaten. Hij omschreef de kapers als ‘nice people’. De kaping eindigde na twee weken, nadat op een deel van de eisen was ingegaan.

Roussos overleed op 25 januari 2015 in het Ygeia Hospitaal in Athene aan de gevolgen van uitgezaaide alvleesklierkanker. Op 15 juni 2016 hebben zijn twee kinderen Cyril en Emily het Demis Roussos Museum in Nijkerk (Nederland) geopend. Roussos maakte zijn platen immers vanaf 1986 voor het Nederlandse platenlabel BR Music van Bert van Breda, die tot het eind zijn manager/producer was. Ze maakten samen albums als Immortel, Serenade en In Holland. Van Roussos’ platen zijn naar schatting in de wereld bijna 60 miljoen exemplaren verkocht. (Wikipedia, De Standaard en Classicrockmag.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.