Het is vandaag tachtig jaar geleden dat Emiel Van Bosch, de bariton uit Temse (links op de foto naast zijn ontdekker Cesar Hinderdael), is overleden.

Het toeval kan soms erg machtig zijn. Begin juni 2013 vraag ik aan burgemeester Luc De Ryck van Temse of hij mij wat meer kan vertellen over Emiel Van Bosch, een bariton uit Temse die leefde van 1886 tot 1940 en vooral carrière maakte in Nederland. Jazeker, antwoordt Luc en hij stuurt me een oud exemplaar van het Infoblad van Temse waarin heel wat aandacht wordt besteed aan de man in kwestie. En over welke straat heeft men het diezelfde dag in de wekelijkse rubriek in de Gazet van Antwerpen? Jazeker, de Emiel Van Boschstraat!

“De zanger met 300 platen” titelt Guy Van Vliet (dat is nog wat anders dan “de vedette met dertig centimeter” van Lutgart Simoens!) en zijn inleiding gaat dan ook in dezelfde richting: “Met Tomas De Soete, Sean Dhondt en Peter Van De Veire heeft Temse een pak bekende inwoners maar lang voor er sprake was van BV’s had de Scheldegemeente met Emiel Van Bosch al een tot in Nederland bekende hitzanger als beroemde telg.”
Dat vergt natuurlijk een woordje uitleg en Guy gaat verder: “Emiel Van Bosch werd geboren in Boom maar hij was amper drie jaar oud toen zijn ouders naar Temse verhuisden. Meteen kreeg de gemeente een bekend koppel als nieuwe bewoners, want de ouders vormden het duo Van Bosch dat in heel Vlaanderen furore maakte met het zingen van kluchtliederen. Ze brachten hun liefde voor muziek mee naar Temse en begonnen een café chantant, waar de bekendste zangers van rond de eeuwwisseling hun opwachting maakten. Een café chantant lag bij de Temsenaren moeilijk in de mond, dus ze verbasterden het al snel tot De Kaffie (*).
Onmiddellijk bleek dat de ouders hun muzikale gave hadden doorgegeven aan hun zoon Emiel. Het was Cesar Hinderdael, en toen bekende componist uit Temse, die de jonge Emiel ontdekte en onder zijn hoede nam. Emiel trok naar de conservatoria van Antwerpen en Gent, waar hij een opvallende indruk naliet.
Op het moment dat de grote doorbraak moest komen, brak de Eerste Wereldoorlog uit. Emiel Van Bosch kwam terecht in Nederland en dat bleek bepalend voor zijn verdere carrière. De bariton kreeg veel respect en waardering en hij werd een veelgevraagd zanger voor opera’s, operettes en revues. Niet alleen zijn uitstekende stem maar ook zijn sterke persoonlijkheid konden het publiek enorm bekoren.
In die periode kwamen de grammofoonplaten in opmars en het is daaraan te danken dat de stem van Emiel Van Bosch werd vereeuwigd. Hij is te horen op meer dan 300 grammofoonplaten. In die tijd nog op 78 toeren. Dat hij een grote naam was, mag blijken uit het feit dat in Nederland over hem een boek werd gepubliceerd.
Hij overleed in 1940 in Amsterdam op 54-jarige leeftijd. In Temse zijn Emiel Van Bosch en Cesar Hinderdael weer met elkaar verenigd: twee aanpalende straten werden naar hen vernoemd.”

Emiel van Bosch (foto Gemeentemuseum van Temse)

(*) “De Kaffie” was gevestigd op de hoek van de August Wautersstraat en Philemon Haumanstraat, waar zich nu de winkel van Hauman bevindt. Ik was heel erg close met de kleindochter, Olga van Bosch, die enkele jaren geleden 100 is geworden maar intussen is overleden. Toen begin jaren ’80 de Nederlandse striptekenaar Peter Hulpusch (pseudoniem: Hupet) de studie van het leven en werk van Emiel Van Bosch aanvatte, ging hij vaak bij Olga op bezoek: zij was een sleutelfiguur als informatiebron. (Luc De Ryck)

Willy Massart is de echtgenoot van Olga Van Bosch

Een gedachte over “Emiel Van Bosch (1886-1940)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.