Het zal morgen al dertig jaar geleden zijn dat de Amerikaanse filmactrice Ava Gardner is gestorven. Zij wordt beschouwd als één van de mooiste vrouwen aller tijden…

Ava Gardner was de jongste dochter van een tabaksplanter met zeven kinderen. Zij begon haar carrière in 1940 op achttienjarige leeftijd, toen haar foto in het raam van de fotostudio van haar zwager in New York werd opgemerkt door mensen van Metro-Goldwyn-Mayer. Men was algemeen van oordeel dat Gardner weinig acteertalent bezat, maar dat zij door haar uiterlijke schoonheid enorm geschikt was voor de filmindustrie. Tijdens de eerste jaren van haar carrière speelde ze dan ook maar enkele kleine bijrollen die beperkt bleven tot enkele regels tekst. De eerste film die haar echt onder de aandacht bracht was The Killers uit 1946.
Gardner werd in die periode nog het meest bekend vanwege haar stormachtige huwelijken. In de periode 1942-1943 was ze gehuwd met acteur Mickey Rooney, in 1945-1946 met jazzbandleider Artie Shaw en van 1951 tot 1957 met Frank Sinatra.

38 ava gardner

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg ze eindelijk grote rollen aangeboden van heel wat grote regisseurs. In “My Forbidden Past” van Robert Stevenson uit 1951 richt Ava Gardner in het New Orleans van het einde van de negentiende eeuw het huwelijk van de man naar wie ze verlangt, gespeeld door Robert Mitchum, ten gronde. In “Showboat” the original choice for the role of Julie LaVerne was Judy Garland, but since she had ended her contract with MGM, the idea of casting Garland was dropped. Dinah Shore was next in line until the role finally went to Ava Gardner. It is a myth that Lena Horne was ever seriously considered for Julie, as she was no longer under contract to MGM and, by 1951, was not a big enough box office draw. Besides, interracial romance was still taboo on screen – and Julie kisses and romantically interacts with her white husband several times. Although Annette Warren dubbed Ava Gardner’s singing voice in the movie, Ms.Gardner herself sang her two songs on the MGM soundtrack album, including the famous “Can’t help lovin’ that man”, followed by the forbidden “negro” shuffle. Unfortunately nobody has ever recorded this passage on YouTube.

Ze speelde ook naast enkele van de grootste acteurs: met James Mason in Pandora and the Flying Dutchman, met Gregory Peck in Snows of the Kilimanjaro, met Clark Gable in Mogambo (voor haar rol in deze film kreeg ze een Oscarnominatie), met Tyrone Power in The Sun also Rises, met Richard Burton in The Night of the Iguana en met Humphrey Bogart in The Barefoot Contessa . Nadat ze voor deze film de flamenco had leren dansen, werd dit een van Gardners favoriete hobby’s. Ze oefende soms zelfs de hele nacht door. In “Pandora and the Flying Dutchman” van Albert Lewin uit 1951, een typisch voorbeeld van romantisch magisch-realisme, speelt ze de rol van een zangeres (en zingt ze dus ook een paar maal), maar daar steekt ze zelf de draak mee: “Ik klink niet goed zonder micro en, ik zal jullie maar voor zijn, ook niet mét!” Het was haar eerste film in kleur. Ze wordt ook afgebeeld in een schilderij, dat voor de gelegenheid werd gemaakt door Man Ray. The tavern “Las Dos Tortugas” shares the same name (but in a different language) as the tavern “The Two Turtles” in Albert Lewin’s earlier The Picture of Dorian Gray (1945), ook een M-R film.

54 ava gardner


Gardner stond bekend als een grillige actrice en ze pleegde meerdere malen contractbreuk. Ontevreden met het leven in Hollywood, verliet ze de filmstad op het hoogtepunt van haar carrière, in 1955, en ze trok zich terug in Spanje. De meeste films die ze na 1955 maakte werden dan ook buiten de V.S. opgenomen.

In 1963 stond ze nochtans op het punt om een come-back te maken als de echtgenote van inspector Clouseau in de eerste film met dit personage: “The Pink Panther” van Blake Edwards. However, dwith just two weeks to go before shooting begun, the producers decided that Ava Gardner’s erratic lifestyle could affect filming and decided not to offer her the part of Madame Clouseau. Capucine was hired in a hurry, but Peter Ustinov’s wife felt this would affect the calibre of the production and told him to withdraw. From this chaos, Peter Sellers became an international superstar.

In 1968 vestigde ze zich in de deftige Londense wijk Kensington. Gardner zou ook affaires hebben gehad met de industrieel Howard Hughes, acteur George C.Scott en de Spaanse stierenvechter Luis Miguel Dominiquin. En toen ze Marlon Brando had binnengedaan, stuurde Frank Sinatra een knokploeg op hem af die hem eens mores zou leren. Anthony Perkins daarentegen heeft haar afgewimpeld…
In “Earthquake” van Mark Robson uit 1974 speelt ze de dochter van Lorne Greene, die in werkelijkheid… zeven jaar ouder was dan zijzelf!
In 1989 werd ze door een beroerte getroffen die haar gedeeltelijk verlamde. Haar vroegere echtgenoot Frank Sinatra betaalde de medische kosten. Ze stierf in Londen op 25 januari 1990 aan een longontsteking. Over de dood heeft ze ooit gezegd: “I wish to live until 150 year-old but the day I’ll die, I wish it to be with a cigarette in one hand and a glass of whisky in the other.” Maar haar bekendste uitspraak is ongetwijfeld: “What I’d really like to say about stardom is that it gave me everything I never wanted.” (Basistekst: Wikipedia)

52 ava gardner

Een gedachte over “Ava Gardner (1922-1990)

  1. Ava Gardner was 1m67, slank met adembenemende rondingen. Heel opvallend waren haar groene kattenogen met gouden vlekjes, waar weinig mannen aan konden weerstaan. Zij droeg geen make-up, noch een beha, wat toen wel gewaagd was. Maar de zwaartekracht had geen invloed op haar borsten. Ze had een perfect lichaam waar dezer dagen vrouwen fortuinen zouden besteden bij hun plastisch chirurg. Maar wat uitzonderlijk was voor een filmster zoals zij: ze had geen kapsones, deed niet uit de hoogte en was niet te beroerd om pinda’s uit een zakje te eten, terwijl ze van een cola dronk. Haar relatie met Sinatra was een knipperlicht-relatie en hij trouwde haar om haar te binden, maar een kat kan je niet temmen. En toen ze zijn opdringerig gedrag beu was, vluchtte ze naar Europa waar ze prompt een relatie begon met een stierenvechter. Maar Frank en Ava waren aan mekaar gewaagd, want geen enkele vrouw die een rok droeg was veilig voor hem, hij wilde ze allemaal knippen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.