Het zal morgen al 45 jaar geleden zijn dat de Wase wielrenner Isidoor Weemaes is overleden…

Isidoor Weemaes was de enige Belg die de Vredeskoers van 1972 heeft uitgereden (o.a. José De Cauwer gaf op door ziekte). Hij was net als José ook in Temse geboren als jongere broer van Amandine Weemaes, die op haar beurt getrouwd was met Isidoor De Ryck – verre familie van mij overigens – eveneens geboren en getogen Temsenaar, eind jaren ’40 en begin jaren ’50 één der grote beloften van het Belgische wielrennen.
Isidoor Weemaes is één van die Temsenaars die alleen gebóren zijn in Temse, met andere woorden die in de kraaminrichting hebben gelegen, maar er nooit hebben gewoond. De thuis van Isidoor was op Eigenlo ‑ Sint‑Niklaas. Andere voorbeelden van geboren Temsenaars die geen Temsenaars waren, zijn striptekenaar Hec Leemans van “Bakeland” en “FC De Kampioenen” en die fameuze architect, Bob Van Reeth.
Isidoor Weemaes werd geboren in Temse op 27 juli 1950 en overleed in Melsele na een heelkundig – echter niet heel kundig – ingrijpen op 24 januari 1975. Ik heb hem nooit persoonlijk gekend.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.