Harmonie Orkest Temse (afgekort: HOT), fusie van de harmonieën Recht door Zee en Moed en Volharding, bestaat morgen vijf jaar.

De oudste nog bestaande harmonie van ons land zou Sint-Cecilia van Reet zijn (ontstaan in 1770), gevolgd door Sint-Cecilia van Sint-Amands aan de Schelde (1772). Sint-Cecilia uit Temse komt op de vijfde of zesde plaats van de nog bestaande harmonieën. Ze werd gesticht in 1794. Volgens de huidige stand van zaken is het bijna zeker dat het ontstaan er is gekomen door de (door de Fransen verplichte) afschaffing van het kerkorkest, zodat die muzikanten dan maar ergens anders gingen musiceren…

Maar terug naar HOT. Het eerste teerfeest van HOT vond in 2016 plaats in Club 45 (Schoolstraat) en bijna 100 genodigden tekenden present op de supergeslaagde avond. Alvorens de dans aanving, huldigde voorzitter Kathy Van Cauwenberghe verdienstelijke leden op basis van hun jarenlange muzikale activiteit. Zij werden allen beloond met een keramieken trofee van de hand van beeldhouwer Leo Van de heyden. U ziet hen op bijgaande foto, met vermelding van hun muzikale activiteiten in jaren. Vooraan zittend naast voorzitter Kathy Van Cauwenberghe de gevierden, v.l.n.r.
Els Callebaut (25 j.), Peter Van Steen (25 j.), ondervoorzitter-burgemeester Luc De Ryck (45 jaar bestuurslid), Laura Rys (15 j.), Evelien Jacobs (10 j.) en Jara Van Acker (5 j.). Ook Yvette De Prins (10 j.) en Robbe Noens (5 j.), resp. uiterst links en rechts op de tweede rij werden gehuldigd.

HOT Teerfeest 2016

2014-2015 waren bijzondere jaren voor het muziekleven in de kerngemeente Temse. Nadat de socialistische harmonie Willen is Kunnen in 1999 – na 93 jaar – zijn activiteiten stopzette, zette ook Sint-Cecilia er in november 2014 – na 220 jaar – een punt achter. De resterende verenigingen Moed en Volharding en Recht door Zee voelden in toenemende mate de wenselijkheid om te fusioneren. En dat is ook gebeurd.
Stapsgewijs groeiden de harmonieën naar elkaar toe van in de lente van 2014: eerst informele, dan officiële gesprekken, dan samen vergaderen en ten slotte samen repeteren. Een bevorderlijke factor was dat beide korpsen werden geleid door dezelfde dirigent: Guido Jacobs. Het laatste teerfeest van Recht door Zee (17 januari jl.) was tegelijk het eerste met leden van Moed en Volharding.
De harmonie ging officieel van start met een wervelend Nieuwjaarsconcert in theaterzaal Roxy op zaterdag 24 januari. Burgemeester Luc De Ryck genoot de eer officieel afscheid te nemen van Moed en Volharding (1890-2014) en Recht door Zee (1920-2014) en de nieuwe harmonie voor te stellen. De kerngemeente Temse zal zijn rijke muzikale traditie verderzetten met het gloednieuwe Harmonie Orkest Temse (afkorting: HOT). Dirigent is Guido Jacobs. De wekelijkse repetitie is op woensdagavond, 20-22 u., in lokaal Het Volk, Oeverstraat 9.
Het bestuur bestaat uit voorzitter Kathy Van Cauwenberge, ondervoorzitter Luc De Ryck, secretaris Tim Waltens, penningmeester Karolien Pauwels, adjunct-secretaris/penningmeester Sabrina Vervaet, leden: Karel Smet, Günter en Etienne Noens, Jef Vermeiren, Werner Van Hoyweghen, Gwendolyn Robbrecht, Elisabeth Colman, André Pauwels, Roger Ivens, Kristof Van Royen en Marc Pauwels.

hto19 klein

Info
– algemeen: info@harmonieorkesttemse.be
– voorzitter Kathy Van Cauwenberge 0497/22 47 46, secretaris Tim Waltens 0486 78 51 49, muzikaal Günter Noens 0475 90 76 58

Wie foto’s of documenten bezit in verband met de harmonie Sint-Cecilia uit Temse kan contact opnemen met de voorzitter Luc Vivier: viproo@telenet.be.
Wie meer informatie bezit over de allereerste harmonies in ons land, mag altijd met mij contact opnemen: Ronny De Schepper, ronnyengaby@gmail.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.