Op 24 januari 1935 kwam het eerste bierblikje op de markt. De Duitse brouwer Gottfried Krueger, die naar de VS vertrok als zestienjarige, zit achter het concept. Zijn brouwerij in New Jersey had destijds veel succes, maar de eigenaars wilden hun product nog verbeteren door een nieuwe, meer praktische verpakking te introduceren.

Company American Can, een Amerikaanse firma in conserven, had al op het idee gewerkt. Omdat bier reageert als het in contact komt met metaal moest echter een interne bekleding gezocht worden die de smaak niet wijzigde. Het was een onmiddellijk succes. In het jaar van de lancering werden 200 miljoen blikjes verkocht. Vandaag wordt niet minder dan 30 procent van de wereldwijde bierproductie verkocht in blik.

Voor bierpuristen is het nog altijd heiligschennis. Daarom is het zo opvallend dat het een bepaald type mannen is dat bier uit blik drinkt. De primus inter pares (zoek de bierwoordspeling!) is ongetwijfeld de Britse acteur Geoffrey Hughes, die in 2012 op 68-jarige leeftijd aan prostaatkanker is overleden. Ik zal immers wel niet de enige zijn die de man met Onslow, de schoonbroer van Hyacinth Bucket uit “Keeping up appearances”, vereenzelvigt.

Ik heb hem ooit eens “mijn rolmodel” genoemd. Nu was dat sowieso een boutade, maar als één of ander dom wicht denkt dat ik dit ook echt méén als ik dit zeg (zoals me ooit is overkomen), dan heb ik wel de neiging om dit nog wat meer in de verf te gaan zetten. Enige verduidelijking geef ik in mijn stuk over sitcoms. Onslow is namelijk de enige van de vier Fred Flintstone-clonen (de andere drie zijn Archie Bunker, Homer Simpson en Frank Bomans) die van de “welfare state” profiteert (“didn’t need no welfare state, everybody pulled his weight“, zoals ze zingen in “All in the family”). Hoe Homer zijn dagen (weliswaar op zijn werk) in ledigheid doorbrengt, weten we allemaal (de occasionele kernramp die hij af en toe veroorzaakt even terzijde gelaten). Frank Bomans had ooit een eigen loodgietersbedrijf, maar heeft ook al achter de vuilniskar gelopen (“My old man’s a dustman”). Overigens zie je die ook meer in beeld met een flesje pils in de hand (in tegenstelling tot de blikjes van Onslow, Homer en Archie) dan echt aan het werk, maar kom (*). Ik geef toe dat het tonen van iemand die gewoon zijn werk doet geen interessante televisie oplevert, maar het is er desondanks toch ook wat “over”. Eigenlijk is Fred Flintstone zelf, naast Archie dus, nog de enige noeste werker, als je het zo bekijkt.
En daarom durf ik dus wel eens beweren dat Onslow mijn rolmodel is. Van die vijf archetypische personages gaat mijn sympathie alleszins nog altijd het meeste (zo niet uitsluitend) naar hem. Al was het maar omdat hij in tegenstelling tot de anderen misschien wel lui maar niet dom is…

Referentie

JNS, Bierblikje viert 75ste verjaardag, De Standaard 28 januari 2010

(*) Ik ben er overigens stellig van overtuigd dat het feit dat Frank Bomans flesjesbier drinkt uitsluitend te maken heeft met de voorkeur van acteur Pol Goossen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.