De Amerikaanse actrice Tippi Hedren viert vandaag haar negentigste verjaardag. Ze is vooral bekend als hoofdvertolkster in de Hitchcock-films “The Birds” en “Marnie”. Hedren is ook de moeder van actrice Melanie Griffith.

Nathalie Kay ‘Tippi’ Hedren (New Ulm19 januari 1930) is een Amerikaanse actrice van Scandinavische afkomst. Zij won in 1964 de Golden Globe voor meest veelbelovende vrouwelijke nieuwkomer met haar rol in The Birds van Alfred Hitchcock.

Hitchcock ontdekte het blonde model met amper tot geen acteerervaring tijdens een reclamespotje gedurende de Today Show in 1961. Hij castte haar vervolgens voor een rol in zijn The Birds en een jaar later ook in Marnie (*), waarmee haar acteercarrière van start ging. Alhoewel… de meeste films werden flops. De meest bekende (maar ook geflopt) is wellicht nog “A Countess from Hong Kong” van Charles Chaplin uit 1967 (waaruit het hitje van Petula Clark, “This is my song”). In de Hitchcock-achtige thriller “Pacific Heights” speelt ze samen met haar dochter Melanie Griffith.

Hedren trouwde in 1952 met Peter Griffith, met wie ze in 1957 dochter Melanie Griffith kreeg (**). Het huwelijk strandde in 1961, waarop ze hertrouwde met Noel Marshall (1964-82), vervolgens met Luis Barrenecha (1985-95) en met Martin Dinnes (2002-08). (Wikipedia)

(*) After rehearsing just a few scenes with co-star Sean Connery, Tippi Hedren asked Alfred Hitchcock: “Marnie is supposed to be frigid, but have you seen him?” referring to the young Connery. Hitchcock’s reply was reportedly, “Yes, my dear, it’s called acting.” And so it was: Tippi Hedren has stated that many people have asked her what it was like to kiss the handsome Sean Connery in this film. Her reply was, “How sexy was it? It wasn’t. It was simply technical. It was totally technical.”

(**) Melanie Griffith werd als baby nog geknuffeld door Marilyn Monroe die net een misval had gehad, waardoor Griffith later – naar eigen zeggen – zou hallucineren dat ze eigenlijk een dochter was van Monroe. Anderzijds kreeg ze van Alfred Hitchcock ooit een luguber geschenk, toen die haar moeder regisseerde in “The birds”. Hij gaf haar namelijk een pop die op haar moeder leek en bovendien lag die pop in een doodskist. Daarmee wilde Hitch zich naar verluidt “wreken” op Hedren die weigerde zich te laten kneden tot een tweede Grace Kelly.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.