Dankzij Raymond Thielens verneem ik nu dat de Amerikaanse saxofonist John Ruocco nu les geeft aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag (zie ook foto en bio).

Dan is het uiteindelijk toch nog goed gekomen met hem al heeft dat er niet altijd zo uitgezien. John Ruocco was born in 1952 in New Haven, Connecticut, maar ergens in de jaren zeventig moet hij in Brussel verzeild zijn geraakt. Hoe en waarom, dat weet ik niet, al had ik het hem kunnen vragen op het Feest van De Rode Vaan, want daar speelde hij een bepaald jaar (1980?) in onze stand samen met de Aalsterse trompettist Patrick Mortier en diens vader Odilon op bas. Ik weet nog dat Patrick samen met de drummer toen ook in het vedettenelftal speelde (tegen de ploeg van De Rode Vaan) omdat we “vedetten” te kort kwamen. John werd toen ook aangezocht, maar dàt vertikte hij. Later zag ik hem nog eens terug in de Brusselse metro, waar hij voor de pendelaars speelde.

Veertig jaar later, he has performed with artiests such as Dizzy Gillespie, Art Farmer, Slide Hampton, Ed Soph, Beaver Harris, Teddy Edwards, Toots Thielemans, Philip Catherine, Joe Lovano, Billy Hart, Kenny Werner, Charles Loos, Bert Joris, Peter Hertmans, Richard Rousselet, Michel Herr and the ACT Big Band.

He gave concerts at festivals in Berlin, Middelheim, Brussels, Oostende, Gouvy, Belga, Brosella and the North Sea Jazz Festival. He made regular TV and radio appearences with the Belgian National Radio Orchestra in Belgium, Germany and France. In 1983 he toured through Zaire with support from the Belgian Ministry of Culture.

He recorded a large number of albums with Peter Herbolzheimer, ACT Bigband, Felix Simtaine, Charles Loos, Richard Rousselet, Christine Schaller, Hein van de Geyn, Philippe Aerts, Peter Hertmans, Frank Vaganee and others.

From 1981 to 1985 he taught at the Royal Conservatoire in Liege, gave various clinics and workshops in America and Europe, gave lessons at the Jazz Studio in Antwerp from 1981 to 1989 and taught summer internships in Dworp from 1980 to 1989.

Since 1987 he has been employed at the Royal Conservatoire in The Hague as saxophone teacher, combo teacher, and since the begin of the 1990s is permanent leader/conductor of the Big Band Royal Conservatoire.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.