Het heeft heel wat water en bloed gekost vooraleer De Rode Vaan aan een persplaats is geraakt in het Koninklijk Jeugd Theater in Antwerpen. En toen wij uiteindelijk op de première van « Leven en streven van Polleke de Belg » belandden, bleek onze kaart geen nummer te dragen, zodat wij in de gang mochten blijven staan wachten terwijl de vertoning reeds was begonnen. Gelukkig loodste een charmante dame ons naar binnen, waar wij ongestoord op de derde rij konden plaatsnemen.

Het spreekt dus vanzelf dat het KJT op de eerste plaats met zichzelf te kampen had om ons te kunnen overtuigen. Niet omdat onze ijdelheid gekrenkt was (alhoewel ons blad toch meer respect verdient!), maar vooral omdat het KJT als log, bureaucratisch en bepaald kind-onvriendelijk overkomt. Nog een paar voorbeelden van de voorstelling zelf: er wordt wel een beroep gedaan op leerlingen van de stedelijke balletschool en op andere kinderen, maar aan het slot worden die door de volwassen auteurs netjes in de hoek gedrumd; het première-publiek bestond voornamelijk uit volwassenen, die ook de beste plaatsen toegewezen kregen; er is een drank- en versnaperingshoekje voorzien voor de kinderen, maar een cola kost er 28 fr enz. De drempel van de nieuwe stadsschouwburg ligt dus letterlijk en figuurlijk niet lager dan vroeger.

Gedurende ongeveer driekwart van de voorstelling hadden deze negatieve indrukken de bovenhand. Langzaam maar zeker echter kwamen wij in de ban van het stuk en uiteindelijk bleef er een zeer positieve eindindruk over.
Eerst en vooral was het wennen aan het feit dat het een “spektakelstuk” betrof. Een revolutie, stakingen, vechtpartijen, straattaferelen werden op toneel gebracht en dat betekende soms wel vijftig mensen op het podium. Het spreekt vanzelf dat dit zeer chaotisch overkomt voor een recensent die voornamelijk aan kleine, want spaarzaam betoelaagde kindertheaters toe is.
Ook technisch werden er een heleboel bravourestukjes uitgehaald (een neventhema van het stuk was de geschiedenis van de spoorwegen en men aarzelde dan ook niet om heuse stoomtreintjes af en aan te voeren) en noodzakelijkerwijs moesten er ook een paar mislukken. Dat is niet zo erg, erger was het geroep en getier dat dit achter de scène veroorzaakte en dat tot in de zaal waarneembaar was.
Bewondering dus voor de regie, voor de muziek ook (herkenden wij niet Bernard van Lent, accordeonist van Wannes ?) en vooral voor de auteurs Pierre Van Rompaey (foto Evelyn Lafond via Wikipedia) en Vif Wens die in heel dit burgerlijke interieur de schimpscheuten niet achterwege lieten, sociale taboes doorbraken en een van alle bombarie ontdane geschiedenis van België brachten aan de hand van de geschiedenis van de vondeling Polleke de Belg.
Dit Polleke (Ruud de Ridder) kon ons niet helemaal overtuigen, maar dat kwam wellicht omdat hij zowel het veertienjarige schoolknaapje als de 77-jarige uitgebluste grijsaard moest spelen. Jos Dom hadden we in zijn rol als « revolutionair » Kenis wat « steviger » willen zien, terwijl Marc Schillemans (Kirstein) net zoals vele acteurs die voor kinderen spelen aan overacting deed en leed.
Zo komen we tot de conclusie dat op de scène het haast uitsluitend Dirk De Batist was, die ons kon meeslepen in zijn enthousiasme. Als portier Louis van Peborg zette hij een typetje op poten dat af was. En om dan nog diverse rollen te incarneren en toch de karaktertrekken van portier te behouden, dat was knap (met jammer genoeg een falen bij het slot als kroonprins Albert, waarbij hij de knipoog vergat). Directeur Joost Noydens tenslotte was (gewild of ongewild) potsierlijk en de ideale Kwabbernoot om de fratsen van portier Guust Flater te ondergaan.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.