Peter Van Petegem (Opbrakel, 18 januari 1970) is een voormalig Vlaams wielrenner (foto’s Erik Westerlinck).

Van Petegems grootste succes kwam in april 2003. Nadat hij op zondag 6 april voor de tweede maal de Ronde van Vlaanderen had gewonnen (hij deed dit eerder in 1999), volgde de volgende week (13 april) een overwinning in Parijs-Roubaix. Het was de eerste keer sinds Roger De Vlaeminck in 1977 dat een renner beide ‘kasseienklassiekers’ in hetzelfde jaar won. Na een snelle wedstrijd op zonovergoten kasseistroken kwam Van Petegem in Parijs-Roubaix in een sprint met drie als eerste over de meet. Dario Pieri en Vjatsjeslav Ekimov vervolledigden het podium.
Na afloop van Parijs-Roubaix 2006 werd Van Petegem gediskwalificeerd omdat hij in de finale met medevluchters Leif Hoste en Vladimir Gusev door een gesloten spoorwegovergang reed. Van Petegem kwam als derde over de streep, maar verloor zijn plaats door de diskwalificatie aan Tom Boonen.
In juni 2006 raakte bekend dat Peter Van Petegem geen contractverlenging bij zijn ploeg Davitamon-Lotto zou krijgen. In het voorjaar werd Van Petegem al openlijk bekritiseerd in de pers door Marc Coucke, de geldschieter van de ploeg, omdat hij te weinig koersen zou winnen. De officiële uitleg was dat het contract van de 36-jarige Van Petegem te zwaar op het budget woog en dat de ploeg wilde verjongen. In 2007 reed hij daarom voor Quickstep-Innergetic, maar wist hij geen aansprekende resultaten meer te boeken.
Op 24 augustus 2007 kondigde hij aan dat hij aan het einde van het wielerseizoen zou stoppen met wielrennen. Hij reed op 11 september zijn laatste koers in Desselgem, de GP Briek Schotte. Ook Serge Baguet reed daar zijn laatste koers.
Van Petegem heeft ook zijn eigen cyclosportieve waaraan duizenden wielertoeristen deelnemen: de Peter Van Petegem Classic. Peter Van Petegem baatte samen met zijn vrouw Angélique Segaert sinds 2008 de bed & breakfast Le Pavé uit te Horebeke. (Wikipedia)

58 natourcriterium St Niklaas met Willy Planckaert, Peter Van Petegem en Roger De Vlaeminck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.