Sebastian Langeveld (Leiden, 17 januari 1985) is een Nederlands wielrenner die anno 2018 reed voor Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale (foto’s Erik Westerlinck).

Langeveld is prof sinds 2006 en wist zijn tweede wedstrijd, de GP Pino Cerami, direct te winnen. In 2003 werd hij al eens vierde op het wereldkampioenschap voor junioren. In 2005 werd hij Nederlands kampioen bij de beloften. Tijdens het Nederlands kampioenschap wielrennen in 2006 reed hij samen met Michael Boogerd weg in de finale. Boogerd mocht winnen, en Langeveld tekende nog datzelfde jaar een contract bij de Rabobank. Eind 2006 werd hij uitgeroepen tot belofterenner van het jaar.
In 2007 won hij meteen een mooie etappekoers in eigen land: de Ster Elektrotoer. Tijdens het Nederlands kampioenschap van 2007 werd hij opnieuw tweede, deze keer achter ploegmaat Koos Moerenhout. In 2008 brak hij door als specialist voor de Vlaamse koersen. Hij werd tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne achter Steven de Jongh en reed in de finale van de Ronde van Vlaanderen uit een achtervolgende groep weg voor hij werd ingehaald. Ook in Parijs-Roubaix was hij vooraan te vinden, tot hij ten val kwam. Na een uitstekende zesde plaats in de Ronde van Luxemburg werd Langeveld geselecteerd voor de Tourploeg van Rabo. Hij reed zijn eerste Tour meteen uit, al deed hij niet mee voor de prijzen.
In 2009 was Langeveld samen met Juan Antonio Flecha, Maarten Tjallingii, Joost Posthuma en aanwinst Nick Nuyens, kopman van de ploeg voor de kasseienklassiekers. In de openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad reed hij met nog ongeveer 30 km te gaan weg met Heinrich Haussler. In de slotkilometer werd het tweetal echter weer bijgehaald en kwam Langeveld nog ten val, waardoor hij 94e werd. In de derde etappe van Parijs-Nice 2009 eindigde hij als derde, na een collectieve aanval van de Rabobank-ploeg. In de E3 Prijs Vlaanderen, een laatste test voor de Ronde van Vlaanderen, behoorde Langeveld tot de besten in koers, maar hij moest genoegen nemen met een negende plaats. In de Ronde van Vlaanderen 2009 eindigde hij als 33e, op één minuut en veertien seconden van winnaar Stijn Devolder. Langeveld kende in 2009 een succesvol zomerseizoen. Hij won twee etappes in de Ronde van Saksen, waar hij tweede werd in het eindklassement, reed vooraan mee in de Baskische klimklassieker Clásica San Sebastián en behaalde het eindpodium (derde) in de Eneco Tour. Hij won zijn eerste eendagskoers in dienst van Rabobank in september, de GP Jef Scherens.
Zijn eerste overwinning in een Vlaamse voorjaarsklassieker behaalde Langeveld in 2011 op indrukwekkende wijze. Haast de hele dag regende het op de Omloop Het Nieuwsblad en toen de traditioneel vroege ontsnapping gegrepen werd, trok Langeveld op 53 kilometer van de meet op de Eikenberg ten aanval. Meteen sloeg hij een bres, die op de top van de Leberg vijftig seconden bedroeg. Onder de barre weersomstandigheden keken de wielertenoren Tom Boonen, Philippe Gilbert en Thor Hushovd naar elkaar toen er zich rond de winnaar van vorig jaar, Juan Antonio Flecha, een tiental achtervolgers verzamelde om de Rabobank-rijder een pad in de korf te zetten. Verkleumd naderden ze echter niet voldoende en op 28 km van het einde ontbond Flecha in de Paddestraat zijn duivels om alleen Langeveld op te zoeken. Op zestien kilometer van het eind ontspon zich een tweestrijd. Flecha dacht vijf kilometer voor het einde weg te glippen, maar Langeveld beet zich hardnekkig in diens spoor vast. Zogenaamde mindgames als praten, surplacen en elkaar de kop opdringen, namen met het Gentse Sint-Pietersplein bijna in zicht alleen maar toe. In de natte straten van Gent leek Langeveld de spurt van te ver aan te zetten, want een sterke Flecha remonteerde hem. Met een ultieme krachtinspanning bleef Langeveld op de eindstreep de Team Sky-rijder enkele millimeters voor.
In 2012 verliet Langeveld de wielerploeg van de Rabobank en ging voor het nieuwe GreenEDGE rijden. In de Ronde van Vlaanderen 2012 werd hij genoemd als een van de kanshebbers, maar brak hij zijn sleutelbeen doordat hij op het voetpad op een toeschouwer botste.
In 2014 won Langeveld het Nederlands kampioenschap op de weg door solo in Ootmarsum aan te komen. In de Ronde van Frankrijk 2016 ging het minder met Langeveld, hij moest zelfs afstappen in de tiende etappe. Tijdens de voorjaarsklassiekers van 2017 herpakte Langeveld zichzelf door in een zinderende editie van Parijs-Roubaix de derde plaats van dit wielermonument te bemachtigen. (Wikipedia)

Kasseienrit Tour 2014 Foto's Erik Westerlinck
04 Sebastian Langeveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.