Flor Peeters (1909-1989) overleefde 40 maanden in het werk- en uithongeringskamp Sachsenhausen van de SS, en maakte de Dodenmars mee, een wraakroepende helletocht in de apocalyptische laatste dagen van de oorlog. Na zijn thuiskomst schreef hij zijn ervaringen neer in een aangrijpend, zelfgereconstrueerd dagboek, dat voor het eerst verscheen in 1946. Mijn triomf van de wil is een uniek historisch document, hertaald en uitgebreid toegelicht door journalist Lukas De Vos.  

Peeters, later hoogleraar aan de Gentse universiteit en in 1941 gedeporteerd vanwege zijn radicaal antitotalitaire standpunten, documenteert het rauwe kampleven en fileert daarbij de verwerpelijke grondslag van de naziconcentratiekampen: een leven had er geen waarde behalve een economische. De mens was een slaaf, te vernietigen als hij onbruikbaar werd. 

In Sachsenhausen, een SS-kamp ten noorden van Berlijn, moesten tienduizenden ongewensten, ‘minderwaardigen’ en politieke tegenstanders meedogenloze dwangarbeid verrichten en eindeloos lang marcheren of op appel staan, vaak in beestachtige omstandigheden, ‘tot je er doodmoe van werd, tot je gek werd, tot je een machine werd’. 

Om te overleven klampte Peeters zich vast aan zijn idealen: gezin, geloof en vaderlandsliefde. In zijn uitvoerige toelichtingen schetst journalist Lukas De Vos (VRT, Knack) de ruimere historische context en gaat hij onder meer in op Peeters’ dogmatische wereldbeeld, dat hem even ongenadig maakte voor het brutale nazisme van de SS-kampleiding als voor het “goddeloze communisme” van de kapo’s.  

“Ik krijg een hemdje dat tot net onder de navel reikt, en een onderbroek die tot aan de knieën doorgescheurd is. Er zit geen knoop meer aan vast. Nog een broek en een vestje in hopeloos dunne zebrastof , twee vodden om rond de voeten te draaien, een mutsje dat veel te klein is, een paar pantoffels met houten zolen. De afschuwelijkste karikatuur is er een schoonheid tegen. Ge moet uzelf goed in de ogen kijken om tot het besef te komen dat gij het zijt, want al het persoonlijke is verdwenen onder het groteske van deze duivelse poging om van een mens iets minderwaardigers te maken dan een aangeklede aap”.

Bruno Peeters, Lukas De Vos en Uitgeverij Lannoo nodigen u van harte uit op de voorstelling van het boek Mijn triomf van de wil. 

Verloop van de avond:

-Verwelkoming door Kazerne Dossin

-Inleiding op het boek door Pieter De Messemaeker

-Gelegenheidstoespraak door Herman Van Rompuy.

-Lukas De Vos gaat in gesprek met Bruno Peeters en Koen Palinckx

-Receptie en signeersessie

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen vóór 24 januari via stefanie.decraemer@lannoo.be of via 051/42 42 75. 

De voorstelling vindt plaats op dinsdag 28 januari 2020 om 19u30 in de Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen.

Kan u er niet bij zijn, maar koopt u het boek graag aan: Mijn triomf van de wil (ISBN 9789401460187 | Paperback | 424 blz.) kost € 24,99 (gratis verzending)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.