De Noord-Ierse acteur James Nesbitt (foto YouTube) viert vandaag zijn 55ste verjaardag. Ik ken (en apprecieer) hem vooral uit de televisieserie “Cold feet”.

William James Nesbitt is de jongste uit een gezin met vier kinderen. Hij was leerling aan de Coleraine Academical Institution. Hij trouwde in 1993 met actrice Sonia Forbes-Adam, die hij in 1989 tegenkwam op een wereldtoer met Hamlet. Samen kregen ze dochters Peggy (1998) en Mary (2002), met wie ze in Herne Hill wonen.

Oorspronkelijk wilde Nesbitt leraar Frans worden, maar hij stapte over op acteren. Hij ging eerst naar de Central School of Speech and Drama in Londen. Vanaf 1985 speelde Nesbitt kleinere rollen op televisie. Zijn doorbraak kwam in 1996 toen hij Leo speelde in de serie Ballykissangel. Vanaf 1997 gaf hij gestalte aan Adam in Cold Feet, dat in 2020 nog altijd doorloopt.

In 2003 begon Nesbitt als de undercover politieman DS Tommy Murphy in Murphy’s Law, van de BBC. Hij werd in 2008 genomineerd voor een Golden Globe voor zijn rol in de miniserie Jekyll. En hij speelde in de Hobbit-trilogie van regisseur Peter Jackson de dwerg Bofur. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.