The Moscow Chamber Soloists (eigenlijk een kwartet) hebben elkaar teruggevonden enerzijds dankzij het orkest van de Vlaamse Opera, maar anderzijds toch ook dankzij de Rode Pomp.

Het ontstààn van dit kwartet hangt echter reeds samen met de oprichting door de beroemde dirigent Rudolf Barshai van het Kamerorkest van Moscou. Dat was in 1956, toen na de dood van Stalin het kunstleven een heropbloei kende. Tal van hedendaagse componisten durfden het nu immers opnieuw aan met “gewaagder” werk voor de dag te komen en schreven speciaal met dit orkest voor ogen. Zo ook Dimitri Sjostakovitsj, waarvan The Moscow Chamber Soloists in de Rode Pomp een strijkkwartet en het pianokwintet op.57 brachten (met Boyan Vodenitcharov aan de vleugel). Want het kwartet, bestaande uit Michel Taits, viool, zijn huidige vrouw Elena Boni tweede viool (thuis speelt ze eerste viool, nadat Taits’ eerste vrouw Ludmilla Ignatieva, moeder van hun dochter Tamara, naar Zuid-Afrika vertrok), Lev Anikeev altviool en Valery Krivoborodov, op dit moment cellist in Hamburg, is ontstaan binnen dit Kamerorkest. Hetzelfde viertal vormde trouwens ook het Moscow Philharmonic Early Music Ensemble. Daarnaast voerden The Moscow Chamber Soloists ook een strijkkwartet uit van Alexander Comitas. Dat lijkt wel degelijk een Russisch componist, maar achter dit pseudoniem gaat de Nederlander Ed De Boer schuil. Toch is dit kwartet uit 1990 gebaseerd op Cyrillische thema’s, zodat het toch een waardige afsluiter was van het succesrijke Russische gebeuren. Ja, je mag ervan zeggen wat je wil, maar André Posman maakte het toch maar wààr in zijn Rode Pomp. Wat zouden deze muzikanten op dit ogenblik bijvoorbeeld uitvoeren? Ik weet het niet, en dat niet alleen omdat ik zelf niet meer buitenkom. Ik zou immers ook uit de pers meer kunnen vernemen over het reilen en zeilen van dit kwartet. Akkoord, de pers (en zeker de populaire pers, waarop ik geabonneerd ben) heeft nauwelijks nog belangstelling voor klassieke muziek, maar toch denk ik dat sedert het wegvallen van De Rode Pomp de optredens voor kamermuzikanten op zijn minst gehalveerd zijn.

Referenties
Ronny De Schepper, Oorstrelend Oost-Europa, Het Laatste Nieuws 14 januari 1995
Ronny De Schepper, Strijkkwartetten, Het Laatste Nieuws 16 februari 1995

Een gedachte over “25 jaar geleden: the Moscow Chamber Soloists in De Rode Pomp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.