De Napolitaanse sopraan Giovanna Casolla viert morgen haar 75ste verjaardag.

Ze studeerde af in zang en piano aan het San Pietro a Majella Conservatorium en bleef later zang studeren bij Michele Lauro en bij Walter Ferrari. Heel jong trad ze toe tot het San Carlo Theatre Choir van Napels. Haar debuut vond plaats met de wereldpremière van de opera Napoli miljonair van Nino Rota op het Festival dei Due Mondi in Spoleto in 1977 onder leiding van Eduardo De Filippo. Rota gaf Casolla de rol van de moeder, oorspronkelijk bedoeld voor Maria Callas. Dit succes leidde al snel tot haar debuut in de prestigieuze Italiaanse theaters. 

Als Carmen op het Festival van Verona 1993 contrarieerde Giovanna Casolla met alle mogelijke diva-kuren de richtlijnen van regisseur Antoine Bourseiller. Ze is te houterig en niet sensueel genoeg (en bovendien heeft ze geweigerd haar Frans bij te schaven) en de regisseur wou dit camoufleren door de erotiek dan maar door de andere meisjes van de tabakfabriek te laten weergeven, maar dat pakte niet natuurlijk. Allicht was ze ook niet tevreden met de verplaatsing van de actie naar de jaren twintig, waarbij ze wordt doodgestoken op de kap van een wagen b.v.

In 1996 debuteerde ze in Turandot in het Grande Théatre in Genève. In deze rol werd ze geprezen als een van de referentie Turandots van de eeuw. Alleszins werd ze uitgenodigd voor de beroemde Chinese première in de Verboden Stad in Beijing in 1998 gedirigeerd door Zubin Mehta en geregisseerd door Zhang Yimou. In 1998 bracht zij de prinses in de inaugurele productie van het heropende Teatro del Liceu in Barcelona.

Giovanna Casolla zong ontelbare uitvoeringen van Turandot (foto YouTube), in de meerdere versies van dit werk: met de twee Alfano-finales, in de Pucciniana-versie (death after Liù), in de Luciano Berio-versie en bovendien als eerste vertolkster in de nieuwe finale van de Chinese componist Hao Weiya die in 2008 het New National Theatre in Beijing inhuldigde. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.