Een vriend van mij vroeg mij om onderstaand bericht te plaatsen omdat hij zich machteloos voelt tegenover de manier waarop hij wordt behandeld op het seniorennet. Aangezien ikzelf daar ook al een onprettige ervaring mee heb gehad, doe ik dit met veel “plezier” (what’s in a name?)…

Ik en vele anderen zitten met iets waar we allemaal iets aan willen doen maar blijkbaar komen we niet bij de juiste personen terecht. Daarom mag het volgende verhaal eigenlijk gerust ergens gezet worden en bewerkt worden opdat zoveel mogelijk mensen het lezen in de hoop dat iemand er iets kan tegen doen.
Zoals mijn titel het het al laat raden gaat mijn verhaal over een soort forumterrorisme.
Ik heb al gezien dat jij ook foto’s zet op seniorennet. Wel op die site kun je ook klikken op fotografie voor gevorderden. Daar kun je dan na een account aanmaken foto’s doorsturen. Die worden dan beoordeeld door wat zij noemen een vakjury. Die worden dan gecatalogeerd bij foto’s voor nieuwkomers. Als je een tijdje meedraait en je foto’s worden goed beoordeeld dan kun je zoveel mogelijk als je wilt foto’s in alle soorten categorieën plaatsen zoals sport, portretten, stilleven enz. Vanaf de eerste foto die ik binnenstuurde werd ik door de jury afgemaakt. Ik laat u zelf oordelen of die foto nu echt zo slecht was want ik zal hem ook eens doormailen (in bijlage de bewuste foto waarmee ik de grond werd ingeboord door de forumbeheerders van seniorennet. Foto werd getrokken in dierenpark Paradisio). In ieder geval, ik werd afgeschilderd als een beginneling. Volgens een jurylid was mijn foto duidelijk het werk van een beginneling. Ik moest eerst een cursus fotografie voor beginners gaan volgen enz. Nadat ik gereageerd had dat ik al een “loopbaan” van 33 jaar persfotograaf op mijn actief had, werd ik weer bij een volgende foto afgemaakt, dat ik mijn jasje van persfotograaf maar moest afleggen enz. Nadien kreeg ik vele steunbetuigingen van andere forumleden die ook zo onheus waren behandeld. Die “beheerders” denken echt dat ze de wijsheid in pacht hebben. Kritiek op hen wordt gesloten of soms word je openlijk belachelijk gemaakt zelfs uitgescholden voor een labiel persoon. Verleden week is er zelfs een dame uit St.-Niklaas geschorst voor 1 maand omdat ze het had aangedurfd om een foto te bejubelen die door het “eliteclubje” was afgebroken.
Dat eliteclubje stelt dat ze jarenlang professioneel zijn bezig geweest (sommigen hebben in het onderwijs gestaan) zodat zij een professioneel oordeel kunnen vellen dat geen inspraak of andere oordelen duldt.
Als klap op de vuurpijl is er verleden week een stelling gelanceerd of het forum moet blijven. Verschillende misnoegden wilden negatief stemmen maar in geen tijd was het forum geblokkeerd.
Iemand van mijn “collega’s” heeft al van alles geprobeerd om er iets aan te doen via gerechtelijke weg maar stuit daar ook op een muur.
Ook de hoofdbeheerder (?) van het forum Pascal Vyncke schijnt niet te willen optreden. Ook ik zou via de perswereld willen reageren maar mijn contacten situeren zich de laatste jaren alleen in de sportwereld.

Erik Westerlinck

En dit is dan het onprettige voorval dat ik zelf heb meegemaakt met het seniorennet:
De Wagner-discussie is ook in ons eigen land nog niet geluwd. Toen ik met een bepaalde vraag over opera zat, kwam ik via Google op het operaforum van het seniorennet terecht, maar ik moest vaststellen dat dit gesloten was. De man die het forum had opgestart, had zich namelijk bij een opera van Wagner laten ontvallen dat het toch spijtig was dat de man antisemiet was. Hiervoor werd hij door de moderator van het seniorennet in grove bewoordingen op de vingers getikt. Het mocht enkel over muziek gaan en als hij over racisme wilde discussiëren dan moest hij maar naar een ander forum overstappen. Die moderator noemt zichzelf (terecht!) Opa Brombeer en maakt zich bekend als een oud-lid van het Nationaal Orkest van België.
De opstarter van het operaforum was zo van zijn melk dat hij vroeg om het forum dan meteen ook maar te sluiten. De belangstellenden werden doorverwezen naar een ander discussieforum op het seniorennet, namelijk dat over klassieke muziek.
Aangezien ikzelf nu toevallig een vraag had die helemaal binnen het kader van Opa Brombeer paste, liet ik die vraag wel voorafgaan door een inleiding waarop ik zijn tirannieke aanpak aan de kaak stelde. De reactie laat zich raden: ik kreeg wel een antwoord op mijn vraag maar voor de rest moest ook ik me “onthouden van kritiek en ongepaste opmerkingen”.
Ik stel voor dat we dergelijke ervaringen bundelen (op deze blog bijvoorbeeld) en dat we Pascal Vyncke daarmee confronteren. Hopelijk grijpt hij dan eindelijk in! (Ondertussen is het Bavo Dhooghe die het seniorennet beheert.)

Ronny De Schepper

8 gedachtes over “Tien jaar geleden: forumterrorisme op het seniorennet

 1. Even een kleine rechtzetting.
  Ik werd een maand geschorst, inderdaad, maar de reden was niet omdat ik een foto bejubelde die door hen was afgebroken, ze vonden de foto’s van deze persoon heel goed, de reden was een zinnetje dat ik plaatste onder die bewuste foto van een medelid van seniorennet. En dit op Belgium Digital, waar seniorennet volgens mij toch geen deel van uitmaakt?

  Ik had geschreven : “zijn echt prachtige foto’s…de senioortjes zullen knarsetanden op jou (positief bedoeld dus…..)”

  En dit zinnetje werd met graagte negatief onthaald door 2 leden van seniorennet, waarvan er één administrator (van seniorennet) is en de andere haar levensgezel. De bedoeling die erachter zat was: “De leden van seniorennet zullen knarsetanden omdat zulk een foto niet zo gemakkelijk na te doen is, maar we dat wàt graag zouden kunnen! Waarbij ik mezelf vooraan in de rij zet.”

  Ik geef grif toe dat mijn woordkeuze niet de allerslimste was, maar het team van seniorennet neemt iets te gretig aan dat het van sommige leden de bedoeling is te kwetsen. Waarbij ze wel vergeten dat de dame van Sint-Niklaas zelf lid is van seniorennet. Het zou dus redelijk dom zijn met mezelf te lachen, alhoewel ik wel een gezonde portie zelfrelativering heb, wat blijkbaar ontbreekt bij het team.

  Ik heb het verschrikkelijk moeilijk met het feit dat ze vinden dat ze kunnen beslissen en controleren wat je wel en niet mag schrijven op internet. En hiervoor een dan volgens hen gepaste straf uitdelen. Dit lijkt mij een vreemd soort dictatuur. Volgens mij is er nog altijd vrijheid van meningsuiting?

  Ook vind ik het vreemd dat je ook niet de gelegenheid krijgt een weerwoord in te sturen. Hun mening is de juiste en poging tot rechtzetting van de situatie wordt niet gelezen en er wordt zeker geen rekening mee gehouden.

  Ik zit nog altijd graag op seniorennet, heb er al veel vrienden aan overgehouden, alleen heb ik moeite met de manier waarop de moderators, administrators zich uiten. Denegrerende opmerkingen worden niet geweerd, en volgens hen “ludiek” bedoeld, terwijl ludieke opmerkingen van andere leden denegrerend worden opgenomen. Raar…

  Volgens mijn bescheiden mening omvat de definitie van moderator, administrator een heel andere betekenis.

  Vriendelijke groeten
  de dame uit Sint-Niklaas .-)

  Like

 2. Waarom, in godsnaam, wil een zinnig mens, zelfs boven de 60 of ouder, zich inlaten met seniorennet? Ik ben er één keer, uit gewone belangstelling en wegens ondertussen zelf bij de leeftijdsgroep, ‘ns uitgebreid doorgesurft en heb er een beetje heel droef afscheid van genomen: zoveel treurnis, bedenkelijke informatie (over energiegenezen en wat weet ik), hanerij heb ik zelden bij elkaar gezien (ok, die Noord-Koreaanse pornosite, het Goedlachse Bamboerietje was ook niet min). Er is zeer degelijk behoefte aan een portal als seniorennet en Pascal Vyncke heeft een schitterend initiatief genomen, maar overal waar forums (ik weet het: fora) zijn, groeit het schoolmeesterschap, de achterklap en de onzin. Ga op zoek naar echte mensen. En voor de fotograaf in kwestie: zet je foto’s op Flickr, bouw er een eenvoudige blog rond met blogger of wordpress en nodig mensen uit die je graag zien. En vooral: laat de verzuurde komkommers in hun eigen potje voorbij de vervaldatum sukkelen.

  Like

 3. Seniorennet voor en door senioren, goede site veel informatie die makkelijk en gebruiksvriendelijk is. Maar de beste stuurlui staan zoals steeds aan wal, negatief uit de hoek komen is zoveel makkelijker, en roddel en achterklap is er zoals peter Cnop schrijft overal, zelfs hier roddelen ze er op los zonder verder onderzoek te doen of de gal uitspuiten persoon wel de juiste informatie gaf. Wat blijkbaar niet was naar de reactie te zien van de dame uit Sint-Niklaas. Waar ik trouwens informatief even ben nagegaan en de tekst is ook hier niet correct weergegeven want deze werd oorspronkelijk wel even anders geplaatst.
  http://forum.belgiumdigital.com/f41/lore-playing-290136.html voor wie er genoeg interesse voor heeft kan men dit even nagaan.

  Grt, monique

  Like

  1. Kijk, dat is nu net zo interessant aan een discussie als deze, je hebt voor en tegen. je hebt mensen die rationeel denken en handelen, maar je hebt ook blaaskaken die toeteren alsof ze weten waar ze het over hebben.

   Mensen die van zichzelf zeggen “Dwangmatige principe trut” te zijn, moet je die dan serieus nemen ?

   Mevrouw Monique, ofwel huist u in de schoot van het SN-clubke, ofwel speelt u ook hetzelfde spelleke als die heren en dames die daar het mooie weer verkopen en de boel dagelijks kapot censureren en van zichzelf denken dat zij de fotografie hebben uitgevonden.

   Toch zou ik u aanraden beter te leren lezen en teksten/uitspraken beter te leren interpreteren.

   Het zou u sieren, en niet het beeld scheppen dat u eigenlijk toch ook maar gefrustreerd rond loopt te huppelen als een overjaarse kip zonder kop…

   Ik heb nog nooit zoveel nonsens en scheldpartijen gezien in een forum in een periode van een maand zoals in het fotografieforum van Seniorennet.
   Zullen we daarvan hier ook eens wat voorbeelden van meegeven als schermafdruk om onze beweringen kracht bij te zetten ?

   Het ga u verder goed mevrouw Monique uit Vijfhuizen

   Like

 4. “zelfs hier roddelen ze er op los zonder verder onderzoek te doen of de gal uitspuiten persoon wel de juiste informatie gaf” (mist iets?)
  Voor je dit schrijft moet je zelf maar eens op onderzoek gaan zou ik zeggen en, dat je deze reactie schrijft is de normaalste zaak voor u hé (als ik even naar je profiel bij BD ga kijken….. dat zegt genoeg niet?)
  even duidelijkheid…. ttz. Biografie: “Dwangmatige principe trut”
  Chapeau dat je dat van uw eigen durft te schrijven, dat typeert. Uw persoonlijke mening hier uitspuwen is ook je volste recht hoor, maar ook de mijn recht hé.

  En idd. Seniorennet voor en door senioren, maar je vergeet er wel bij te vermelden dat niet alle senioren over de zelfde kam geschoren worden.
  Heb het niet over SN algemeen, kan beter maar goed, maar wel over het “FORUM VOOR GEVORDERDEN” waar je door de heilige drievuldigheid, die zich dan nog voordoen als meesters, terecht gewezen, vernederd en desnoods ook nog gekleineerd wordt. On–ethisch gedrag van de zogezegde leiders kan je dit gewoon noemen. Zij moeten de definitie van moderator, mentor en administrator maar eens goed onder de loepe nemen, ze gaan zelf verschieten mijn gedacht.

  Als je dát forum verdedigt, verdedig je ook het:
  – zonder boe of ba bannen om kleinzielige redenen, bannen om er vanaf te zijn, bannen om geen antwoord te moeten/willen geven, bannen om te bewijzen dat ZIJ hét zijn en niemand anders
  – het verwijten van kleurenblindheid, onprofessionaliteit (terwijl we allen amateurs zijn?) enz. (gaat anders te lang duren)
  – de hierboven aangehaalde feiten zijn ook niet uit de duim gezogen, hoor!

  Als je wil Moniqtsje kan ik je genoeg voorbeelden doorspelen die door de meesters gedeleted zijn (om bewijzen te doen verdwijnen? ) Zo heb je altijd gelijk hé?, als alles weg is wie kan er dan nog…..

  Nog even dit, waar halen zij ook het recht vandaan om dan ook nog bij het forum “Fotografie & albums” alles leeg te halen, het op slot doen van dat Forum (dat zeer goed werkte vóór zij zich ermee begonnen te bemoeien), iedereen het recht te ontzeggen om een vraagje te stellen over een foto noem ik dat?

  RDB

  Like

 5. Ik heb met veel aandacht al deze dialogen gevolgd en ben, als initiatiefnemer, toch wel heel verrast van de reacties. Vooral van de positieve. Dat zijn dan voor mij de negatieve indrukken die velen hebben op de forumbeheerders van het fotografieforum voor gevorderden. Hier blijkt nog eens de noodzaak dat iedereen zijn gedacht kan zeggen zonder teruggefloten te worden door dat clubje ongeregeld dat op dit ogenblik dat forum runt.
  Dit forum zou ik op dit ogenblik willen afsluiten en verwijzen naar een nieuw opgestart blog FORUMTERRORISME OP HET INTERNET uiteraard ook op facebook. Anders blijven wij in een kleine vijver vissen en met deze uitbreiding kunnen wij misschien een grotere “vis” wakker maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.