Wie mij kent, weet dat ik graag onrecht probeer recht te zetten. Vandaag biedt mij daar ruimschoots de gelegenheid toe, want het is tien jaar geleden dat de Amerikaanse soulzanger Teddy Pendergrass is overleden (foto YouTube). Ik denk niet dat zijn naam bij velen een belletje zal doen rinkelen, maar nochtans kennen we allemaal zijn grootste hits: “If you don’t know me by now” en “Don’t leave me this way”. Hits van Harold Melvin and the Blue Notes inderdaad, maar de zanger van die hits was niet Harold Melvin zoals, geef het maar toe, wij allemaal hebben gedacht, maar wel dus Teddy Pendergrass.

Hij was als drummer aangeworven in 1970 bij Harold Melvin & the Blue Notes maar op grond van zijn backing vocals werd hij na een paar jaar de nieuwe leadzanger. En kijk, van zodra hij de leadzanger was, begonnen de grote hits te komen. Maar we moeten ook durven toegeven dat toen hij in 1977 solo ging, de grote successen ook uitbleven. Blijkbaar was er een wisselwerking nodig tussen hem en de groep. Pendergrass trok vooral een vrouwelijk publiek en speelde daarop in door concerten te geven die uitsluitend toegankelijk waren voor vrouwen. Zijn populariteit leverde hem bijnamen op als zwarte Elvis. Op 18 maart 1982 raakte hij echter zwaargewond in een auto-ongeluk in Philadelphia, waardoor hij verlamd bleef. Toch trad hij volgens Wikipedia in 1985 nog op tijdens Live Aid, maar ik kan mij dat optreden niet herinneren, alhoewel het als verlamde artiest toch wel memorabel moet geweest zijn. Teddy Pendergrass overleed op 13 januari 2010 op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. Hij laat twee dochters en een zoon na.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.