Wie mij kent, weet dat ik graag onrecht probeer recht te zetten. Vandaag biedt mij daar ruimschoots de gelegenheid toe, want het is tien jaar geleden dat de Amerikaanse soulzanger Teddy Pendergrass is overleden (foto YouTube). Ik denk niet dat zijn naam bij velen een belletje zal doen rinkelen, maar nochtans kennen we allemaal zijn grootste hits: “If you don’t know me by now” en “Don’t leave me this way”. Hits van Harold Melvin and the Blue Notes inderdaad, maar de zanger van die hits was niet Harold Melvin zoals, geef het maar toe, wij allemaal hebben gedacht, maar wel dus Teddy Pendergrass.

Hij was als drummer aangeworven in 1970 bij Harold Melvin & the Blue Notes maar op grond van zijn backing vocals werd hij na een paar jaar de nieuwe leadzanger. En kijk, van zodra hij de leadzanger was, begonnen de grote hits te komen. Maar Harold Melvin hield het grootste deel van de inkomsten voor zichzelf en dat nam Pendergrass niet.

Toen hij in 1977 solo ging, stelde hij zijn toenmalig lief als manager aan. Dat bleek geen gelukkige beslissing en na enige tijd was hij ze liever kwijt dan rijk. En kijk, enige dagen later werd ze vermoord. Wat een toeval! Alhoewel Pendergrass optrad op de begrafenis, werd hij er toch van verdacht dat hij banden had met de Zwarte Mafia. Dominee Jesse Jackson die een homilie hield tijdens de uitvaart keek, toen hij dit onderwerp aanraakte, zelfs heel expliciet in zijn richting.

Pendergrass trok vooral een vrouwelijk publiek en speelde daarop in door concerten te geven die uitsluitend toegankelijk waren voor vrouwen. Zijn populariteit leverde hem bijnamen op als zwarte Elvis. Op 18 maart 1982 raakte hij echter zwaargewond in een auto-ongeluk in Philadelphia, waardoor hij verlamd bleef. Ook hier wordt er weer gesproken over de Zwarte Mafia, aangezien zijn remmen niet functioneerden en dit ook reeds bij zijn vorige wagens het geval was geweest. Een ander verhaal is echter dat hij die nacht vergezeld was van een transgendermeisje en dat hij tijdens de rit zijn hand tussen haar benen liet verdwijnen en daar zowaar een penis ontdekte. Dat zou voor hem zo’n schok geweest zijn dat hij van de baan is afgeweken.

Uiteraard waren de gevolgen van het ongeval katastrofaal voor zijn carrière in zoverre dat Pendergrass verzuchtte dat hij zelfs geen zelfmoord kon plegen! Daarop besloten zijn vrienden een fake-begrafenis te organiseren, waarbij hij zelf aanwezig was, afgedekt door een laken. Nadat hij op die manier kon horen hoe zijn nabestaanden op zijn dood zouden reageren, besloot hij zijn leven opnieuw in handen te nemen.

En zo trad hij volgens Wikipedia in 1985 zelfs op tijdens Live Aid, maar ik kan mij dat optreden niet herinneren, alhoewel het als verlamde artiest toch wel memorabel moet geweest zijn. Teddy Pendergrass overleed op 13 januari 2010 op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. Hij laat twee dochters en een zoon na, die allen ongeveer even oud zijn omdat ze allemaal van verschillende moeders zijn.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.