Vandaag wordt de Koreaanse violiste Kyung-Sun Lee ook alweer 55 jaar (foto YouTube).

Zij werd de tiende laureate in de Elisabethwedstrijd 1993. Ten onrechte. Voor mijn part mocht ze tweede geweest zijn. Maar sommigen noemden haar een prototype van de Oosterlingen die hier zo en masse vertegenwoordigd zijn: virtuoos tot en met, maar ze begrijpt a.h.w. niet was ze speelt. Voor Debussy werd ze aan de piano begeleid door Brian Suits, want ze heeft in Baltimore gestudeerd bij Sylvia Rosenberg. Zowel voor dit werk als voor Swerts kreeg ze héél goede kritieken van het panel. Als concerto heeft ze voor Sibelius gekozen, wat ze al vaak heeft gespeeld. Er waren een paar problemen met het orkest dat te rap ging (ook wel omwille van haar vermoeidheid), maar toch scoorde ze erg hoog. Ze speelde op een Guarneri uit 1723, waarvoor haar ouders hun huis hebben verkocht. Ze is begonnen op zesjarige leeftijd. Alhoewel haar ouders niet muzikaal waren, spelen ook haar zussen (op amateurbasis) viool. Net als andere oosterlingen werd ze hiervoor oorspronkelijk gepousseerd, zegt ze. Vandaar ook dat die allemaal naar wedstrijden komen. Uit haar interview blijkt overigens eveneens dat het altijd hetzelfde kliekje is dat overal wedstrijden gaat betwisten. Van de 63 deelnemers kende ze de helft! Ze speelt ongegeneerd haar erotiek uit met een aangenaam decolletée. Althans zo dacht ik, ’s anderendaags onthulde ze dat haar kleed dreigde af te vallen en dat dit haar heeft gehinderd bij het spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.