« Het netto-elektriciteitsverbruik in ons land steeg afgelopen jaar met 5 procent tot 48.115 GWh (Gigawatt-uur)… Langs de kant van de productie is een opmerkelijke psychologische verschuiving vast te stellen. Met een toename van 15,5 procent — wat een absoluut productieniveau van 26.380 GWh oplevert — verdrong de kernenergie afgelopen jaar voor het eerst de klassieke thermische centrales van de eerste plaats bij de energiebevoorrading van ons land. » Tot daar een paar uittreksels uit een jubelend artikel in « De Standaard » van 3 januari jl. Een niet-ondertekend artikel overigens, neem dus maar gerust aan dat het rechtstreeks van de elektriciens afkomstig is. Wij dus meteen VAKS opgebeld om ze met deze gegevens te confronteren. Het is Homme Jansma die de hoorn opneemt en « dat klopt » zegt. Jaja, kloppen zal het wel doen, maar zoiets moet u toch met lede ogen aanzien, mijnheer Jansma ?

Homme Jansma : Ach, dat is een toestand die reeds vijf, zes jaar geleden te voorzien was, nietwaar ? De centrales van Doel III en Tihange II zijn eind ’82 in bedrijf genomen en hebben nu in ’84 op vol vermogen kunnen draaien, vandaar het sterk gegroeid aandeel.
— En in ’85 stelt men bovendien het in werking treden van Doel IV en Tihange III in het vooruitzicht…
H.J. :
Ook dát klopt. Maar ik denk dat dit meteen ook de eerste problemen gaat opleveren voorde elektriciens. In het theoretische geval dat al die centrales optimaal zouden kunnen functioneren, dan zouden ze immers tot een bijdrage komen tussen de 80 en de 85 procent. Maar dat is technisch niet mogelijk, omdat een kerncentrale niet geschikt is om in de pieklast te functioneren.
– Alhoewel ik denk dat ik dat soort last maar al te goed ken, kunt u dat desondanks eens uitleggen ?
H.J. :
Dat is het sterk variërend gedeelte van de vraag. Kerncentrales leveren een constant vermogen, terwijl de vraag naar elektriciteit voortdurend varieert. Het bovenste gedeelte van wat wordt geproduceerd zeg maar, als je dat in een grafiek uitzet, dat moet door soepele centrales worden geleverd die de vraag gemakkelijk kunnen volgen. Kerncentrales zijn dus hoegenaamd niet geschikt voor dat enorm wisselend gebruik. Tijdens de daluren ’s nachts, zeker tijdens de weekends, zullen de kerncentrales dus stiller moeten gaan draaien. Dat betekent dus dat de kerncentrales die nu in gebruik komen hun volle vermogen niet voortdurend kwijt kunnen. Wat meteen dan ook weer betekent dat dit een duurder vermogen wordt, aangezien ze hetzelfde vermogen moeten afschrijven op minder kilowatt-uur.
— Nochtans jubelt men in dat persbericht over de lagere kostprijs…
H.J. :
Het is een heel eenvoudige rekening, nietwaar. Een kerncentrale kan technisch gezien maar 75 % halen, maar als je dit nu 100 % noemt en men kan daarvan maar 90 % van de tijd draaien, dan is de stroom 11 % duurder ongeveer. Dat kan dus fel oplopen, vandaar dat het er sterk zal van afhangen van de manier waarop de elektriciteitsproducenten erin slagen om de vraag te beïnvloeden. Dat wil zeggen ze omhoog te krijgen tijdens de daluren en omlaag te krijgen tijdens de piekuren. En daar zijn ze volop mee bezig, denk maar aan de wijzigingen in de prijsstructuur die in het controlecomité zijn goedgekeurd. Zo krijgt de industrie niet enkel meer op zondag, maar ook de hele zaterdag stroom tegen nachttarief. Zelfs de kleine verbruikers (laagspanning) krijgen nu de ganse zondag stroom aan nachttarief.
— Daar heb ik als verbruiker dan toch nog niet veel van gemerkt, ieder jaar moet ik méér betalen…
H.J. :
Het is alleszins zo dat de kostprijs van elektriciteit meer is toegenomen dan de inflatie en ook meer dan andere energiedragers als olie, gas e.d., die zelfs goedkoper geworden zijn de afgelopen twee jaar. En dat is juist wegens het in gebruik komen van die nieuwe centrales. Maar je moet die prijzen vooral vergelijken met buitenlandse situaties en dan kan je vaststellen dat de prijs voor de gewone verbruikers tot de duurste van Europa behoort en die voor de industrie tot de goedkoopste !
De regeringspolitiek in een notedop a.h.w.

Referentie
Jan Draad, Homme Jansma aan het lijntje, De Rode Vaan nr.2 van 1985

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.