Tijd voor een experiment. Ik stel tot mijn eigen verontwaardiging vast dat ik in mijn computer geen bijdrage heb zitten over het Gentse kamertheater Vertikaal (*). Nochtans is dit theater erg belangrijk geweest, met name op het einde van de jaren zestig, zoals mag blijken uit het artikel “Toen Havel in het Nederlands schreef” van Wim D’Haveloose in De Standaard van 10 januari 1990. Ik doe nu een poging om een scan van dit artikel hierbij te plaatsen in de hoop dat het ook leesbaar is.

(*) Nog veel meer erger ik me aan het feit dat er van dit theater geen spoor meer is terug te vinden op het internet. Ik moet me dus behelpen met deze foto uit het Gentse stadsarchief van de gevel van het Van Crombrugghe Genootschap, waar destijds Theater Vertikaal was gevestigd.

3 gedachtes over “Theater Vertikaal

  1. Het zaaltje “vlakbij het station van Merelbeke” (in de Theaterstraat) is het zaaltje waar nu al bijna 30 jaar lang Teater Krakeel speelt. Na het vertrek van Vertikaal heeft het één jaar leeggestaan en het werd daarna ingenomen door een aantal enthousiastelingen (waaronder ik) die het betere amateurtheater wilden brengen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ondertussen is Marc niet meer actief in Theater Krakeel. Ik wel. In het archief van Krakeel zijn nog sporen van Vertikaal terug te vinden (o.a. uit nalatenschap van Daniël De Cock).

    Geliked door 1 persoon

  3. Einde jaren 60 heb ik zelf gefigureerd in enkele opvoeringen. De steracteur was wijlen Nolle Versijp, die later in Thuis verzeild is. Ook zijn broer Oswald speelde vaak mee. Het was de bedoeling van de oprichter het gezelschap van hoofdzakelijk amateurs een degelijke vormingte geven. Zo kreeg ik schminklessen en ook praktische tips en oefeningen van wijlen Jenny Tanghe. De regisseurs waren vaak grote namen zoals Dedecker.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.