Bij de jaarovergang tussen 2009 en 2010 maakte een Nederlandse erotische roman furore, vooral omdat de auteur geheim wilde blijven. “Genade” van Tina Weemoed (een knipoog naar Tina Weymouth van Talking Heads?) bevatte zo’n “potige seks” (de citaten komen uit Het Nieuwsblad) dat o.a. Joost Zwagerman niet uitsloot dat het om een man ging die zich achter een vrouwennaam verschuilde. Tien jaar later is het geheim nog steeds niet onthuld…


Jo De Ruyck van Het Nieuwsblad slaagde erin via mail een interview af te nemen van de auteur en alhoewel op die manier de identiteit onmogelijk kon worden onthuld, wilde deze toch benadrukken dat ze een vrouw was. Uiteraard ontspint er zich dan een vraaggesprek over het “mannelijke” en het “vrouwelijke” perspectief in erotische literatuur. En dit is wat “Tina Weemoed” hierover merkwaardig genoeg verklaarde: “Vrouwen willen opgevuld worden, gepenetreerd om het plastischer te zeggen, overweldigd, overspoeld door bruut natuurgeweld.”
En mannen?
“Misschien vervullen zij wel graag de opvullende rol, en lezen zij daar ook graag over. Maar misschien hebben zij iets minder verhalende context nodig om het ook echt opwindend te maken, is de daad en de beschrijving ervan op zich voldoende. Terwijl het voor vrouwen des te leuker is als er iets weerspannigs in zit, ze moeten verrast worden, iemand moet ze op het idee brengen, door een blik, een invitatie, eigenlijk moeten ze niet mogen willen. (…) Het heeft te maken met machtsongelijkheid en verboden gebied (…) Ik vel ook geen moreel oordeel over die machtsongelijkheid, het is gewoon een feit dat dit lichamelijke opwinding teweegbrengt.”

Ronny De Schepper

Referentie
Jo De Ruyck, Gezocht: Tina Weemoed, Het Nieuwsblad, 8 januari 2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.