Vandaag is het al veertig jaar geleden dat de Amerikaanse rocker Larry Williams een einde maakte aan zijn leven…

Larry Williams schreef en zong tussen 1957 en 1959 enkele klassieke rock’n’roll hits voor Specialty Records, zoals “Bony Moronie”, “Short Fat Fannie”, “High School Dance” (1957), “Slow Down”, “Dizzy Miss Lizzy” (1958), “Bad Boy” en “She Said Yeah” (1959).
Larry Williams begon in 1954 als persoonlijke chauffeur van Lloyd Price in New Orleans. Een jaar later werd hij bevriend met Richard Penniman, alias Little Richard, een vriendschap die levenslang zou duren. Zowel Price als Richard werkten voor Specialty en zij zorgden ervoor dat ook Larry zijn kans kreeg.
Na 1959 was het succes echter voorbij, ook al nam hij nog “Heebie Jeebies” op met bandleden als Plas Johnson op tenorsax, Jewel Grant op baritonsax, Rene Hall op gitaar, Gerald Wilson op trompet, Earl Palmer op drums en natuurlijk Larry Williams zoals altijd aan de piano.
In 1960 werd hij veroordeeld tot drie jaar cel wegens drugsdealing. Hij maakte een comeback in het midden van de jaren zestig met een funky soul band waarvan o.a. Johnny “Guitar” Watson deel uitmaakte.
Hij producete ook twee Little Richard albums voor Okeh Records in 1966 and 1967, waardoor Little Richard voor het eerst in tien jaar nog eens in de Billboard album charts was te zien.
In de jaren zeventig wierp hij zich zelfs even op disco, maar Williams’ wilde levensstijl eiste stilaan zijn tol. In 1977 scheelde het zelfs maar een haar of hij had zijn levenslange vriend Little Richard vermoord omwille van een uitstaande drugsschuld. Uiteindelijk zou Williams zelfmoord plegen door een revolver tegen zijn slaap te plaatsen. Een drummer en blueszanger, genaamd Martin Allbritton, beweert dat hij de échte Larry Williams is en geeft nog altijd concerten onder die naam. De familie van Williams heeft hem al gevraagd daarmee op te houden, maar voorlopig doet hij gewoon verder.
The Beatles namen zijn “Bad Boy”, “Slow Down” en “Dizzy Miss Lizzy” op en John Lennon voegde daar ook nog “Bony Moronie” aan toe op zijn fameuze “Rock’n’roll”-elpee. Maar toch is het Paul McCartney die voor de hoogste eer zorgde door “I’m down” te componeren op die manier dat het wel een nummer van Larry Williams lijkt!

Een gedachte over “Larry Williams (1935-1980)

  1. Larry Williams was in een uitermate onderschatte zanger uit de jaren ’50 in een R&B-stijl waarvan Lloyd Price de vruchten plukte met zijn “Personality”.
    Slow Down was het eerste nummer van Williams dat ze opnamen op 1 juni 1964, mix op 4 juni, en dat uitgebracht werd op 19 juni op een EP (samen met Long Tall Sally/I Call your name/ Matchbox). Er werd weinig zorg besteed aan de opname want hier en daar hoor je “mankementjes”. John veranderde ook “boyfriend” door “girlfriend”.
    Dizzy Miss Lizzy werd opgenomen op 10 mei 1965 en werd uitgebracht op “Help”. Het nummer kenden ze al van in hun Hamburg-periode. Tijdens de opname ontstonden er een paar strubbelingen tussen John en Martin waarbij John opperde: “Als ge het niet opwindend genoeg vindt, kom jij het dan maar inzingen”.
    Bad Boy dateert ook van 10 mei 1965 en was het 3de nummer van Larry Williams dat ze coverden. Van 1960 tot 1962 stond het wel op hun live-list-repertoire. Het verscheen in Europa pas in 1966 op de “verzamelaar”: “A Collection of Beatles Oldies”. Ze hadden het nummer nodig als “filler” op hun amerikaans album Beatles VI uitgekomen op 14 juni 1965 in Amerika, voor “Help” verscheen. Het album Beatles VI is bij ons vrijwel niet bekend.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.