De Britse komische acteur Rowan Atkinson viert vandaag zijn 65ste verjaardag. Daarom trakteer ik mezelf op het beste fragment uit zijn Mr.Bean-filmpjes!

Rowan Atkinson en scenarist Richard Curtis zijn zo goed als onafscheidelijk. Zo was Atkinson te zien in de eerste bioscoopfilm die werd gedraaid naar een scenario van Curtis, namelijk “The tall guy” (1989) met Emma Thompson en Jeff Goldblum. Daarvóór had hij al opgetreden in films als “Never say never again” (1983) en “The witches” (Nicholas Roeg). Rowan Atkinson maakt trouwens ook een kort, maar opgemerkt optreden in de door Curtis geschreven film “Four weddings and a funeral” als de debuterende, onhandige priester.
Rowan Atkinson, beter bekend als Mr.Bean en ook wel als Blackadder, verzet zich overigens tegen een noodwet die het aanzetten tot religieuze haat strafbaar maakt. Atkinson zegt dat dit kan leiden tot de arrestatie van komieken en cartoonisten die de spot drijven met godsdienst. De wet komt er op vraag van religieuze leiders die kwetsbare groepen in bescherming willen nemen na de aanslagen in de VS. Rowan Atkinson eist in een brief aan The Times het recht op om met alle godsdiensten te lachen: “Ik heb religieuze figuren uit mijn eigen christelijke achtergrond belachelijk gemaakt. Als deze wet erdoor komt, riskeren de makers van Monty Python’s Life of Brian een celstraf.” (Belga, 18/10/2001)

In zijn filmreeks als Johnny English (een spoof op de James Bond-films) heeft hij zich op dit vlak alleszins niet ingehouden. De derde film uit de reeks “Johnny English strikes again” was released seven years after Johnny English Reborn (2011) and fifteen years after Johnny English (2003). Rowan Atkinson is once again using his own car. This time it’s an Aston Martin V8 Vantage classic. In an interview, Atkinson told that he bought the car just six months before shooting, and had the car in mind for this movie. (IMDb)

Nog in de 21ste eeuw verraste Atkinson de filmliefhebbers met een geloofwaardige commissaris Maigret.

Referentie
Ronny De Schepper, De fanfare van honger en dorst, Steps magazine juni 1994

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.