Onder auspiciën van het stadsbestuur van Sint-Niklaas werd op zaterdag 5 januari 1980 in de stadsschouwburg een jazzconcert georganiseerd met de twintig man sterke amateurs-jazzformatie Bluebirds Big-Band o.l.v. Walter Vercruyssen (foto).

De groep kende haar ontstaan uit een rockmusical, geschreven door Ronny de Schepper (*) en op muziek gezet door Jean-Pierre Goossens (bas) en Walter Vercruyssen (dirigent). Deze musical zou opgevoerd worden in de stadsschouwburg van Sint-Niklaas volledig geproduceerd met Wase elementen. Als alles naar schema zou verlopen, dan was de show nu reeds één jaar van start gegaan, maar ontbering van medewerking van daarvoor nodige organisaties hebben geleid tot het stranden van het project.
De ondertussen daarvoor samengestelde groep van muzikanten bleef echter actief, met dien verstande dat het rockmusical-repertorium voor onbepaalde tijd werd opgeborgen.
Ondanks alle tegenslagen waren de muzikanten niet zinnens om deze vitale formatie teloor te laten gaan. Er werd gedacht aan Big Band. Maar Big Band veronderstelt een formatie uitgebreider dan de toen bestaande groep.
Met enthousiasme zocht men naar de ontbrekende muzikanten en dit opende de wedloop van vraag en aanbod inzake potentiële bigband-muzikanten. Dit is meteen een moeilijke opgave daar goede elementen, direct bruikbaar voor big-band, reeds geplaatst zijn in de ontspanningssector waar ze goed geld verdienen maar zich rot vervelen. Deze laatsten werden dan ook aangesproken maar voelden zich niet gemotiveerd om zich belangeloos te engageren in een Wase big-band die financieel niets te bieden heeft, om de eenvoudige reden dat hij nieuwbakken is en geen topartiesten bevat.
Nu is het een bekend feit dat het Waasland en zeker haar hoofdstad uitpuilt van de muzikanten, waaronder tal van uitstekende muzikanten. Bekend zijn ook het Wase en in het bijzonder het Sint-Niklase nihilisme, het gebrek aan engagement, voor wat de eigen bodem voortbrengt. Deze factoren leidden regelrecht naar een alternatief : géén big-band óf een big-band gekozen uit mensen van het amateuristische niveau, wetend dat het amateuristische vaak het professionele overtreft niet alleen in engagement en bezieling maar ook in cultuur verrijkende muzikaliteit.
Daarom werd zonder meer besloten uit te pakken met de BLUEBIRD BIG BAND en als dusdanig werd uit diverse harmonies gerepatrieerd: de sax-sectie Chris Quanten, Roland Waegemans, Etienne Cathoir, Gisleen Lyssens en Guido Vercruyssen.
De trombone-sectie Guy Heynderickx, Patrick de Kimpe en Willy Blommaert.
De trompet-sectie: Dirk de Malsche. Rudy van der Weken en Freddy Blommaert.
Houtblazers-sectie: Harry van Landeghem (klarinet), Alain Heyndericx en Luc Vercruyssen (beiden dwarsfluit), Eddy Quasten (hoorn) en Eric Bals (bastuba).
Tenslotte de ritme-sectie samengevoegd uit een andere muzikale achtergrond : Eddy Matthys (drums), Alfons Buyl (jazz-gitaar), Jean-Pierre Goossens (fretless fender-bass) en Wim Baltussen (electric fender-piano). Dit alles onder leiding van Walter Vercruyssen.
Dat vitaliteit geen ijdel woord is voor de Bluebirds, blijkt uit het feit dat het repertorium voor de helft bestaat uit eigen composities, eigen arrangementen en slechts gedeeltelijk wordt aangevuld door bigband-favourites. Wat The Bluebirds Bigband u zaterdagavond 5 januari 1980 biedt is een gedurfde stap naar de ontluiking van het « big-band »-beleven in het Waasland.
Men hoopt dat zulk een initiatief mag beantwoord worden met een talrijke opkomst van jazzliefhebbers. (**)

Referentie
L.d.W., Jazz-concert met The Bluebirds Big-Band in de stadsschouwburg te Sint-Niklaas, Het Vrije Waasland, 28 december 1979

(*) Johan de Belie, zelf medewerker bij Het Vrije Waasland, wordt hier schromelijk over het hoofd gezien.
(**) Als men dit vergelijkt met het stuk in De Voorpost, mag duidelijk zijn dat beide auteurs gewoon een perstekst op hun kopijpapier hebben gekleefd. Gemakkelijk verdiend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.