Bijna 43 jaar geleden schreef Ronny De Schepper (27 jaar, Sint-Niklazenaar en medewerker aan verscheidene weekbladen en tijdschriften) een volledige tekst voor een rock-musical: « The Cat ». Samen met een mede-pengenoot Mark De Decker (als schrijver, voordrachtkunstenaar en regisseur geen onbekende bij het Sint-Niklase toneelpubliek) werd reeds een groot gedeelte van de regie uitgedacht. Op dat ogenblik (er is dan op verre na nog geen sprake van de Blue Birds Big Band) komen twee muzikanten op het voorplan als muziekschrijvers voor de musical: Jean-Pierre Goossens en Walter Vercruyssen.

Jean-Pierre Goossens was bassist bij o.a. Framework, Roland and the Bluesworkshop en verscheidene popgroepen. Als auteur en componist schreef hij een 250-tal nummers die, jammer genoeg, ergens in een lade rusten.
Walter Vercruyssen (gitaar en trompet) was bij Framework, The Jumpers, de groep van Walter De Buck, verscheidene popgroepen en bij Papadocks. (Bij deze laatste groep was Erik De Volder de centrale figuur.)
Walter Vercruyssen schreef dan reeds een heel deel van de songs voor de geplande rock-musical « The Cat ». Ondertussen keken beide muzikanten uit naar een aantal instrumentisten om de muzikale omlijsting te verzorgen. Het hele project liep echter spaak op een bekend thema: een professioneel toneelgezelschap kon niet aangesproken worden voor de musical en men zou dan een groep moeten samenstellen met amateurs maar dan zonder geldelijke steun en andere faciliteiten… en daarop strandde het hele project!
Maar ondanks alle tegenslagen waren de muzikanten niet zinnens om deze vitale formatie teloor te laten gaan. Er werd gedacht aan Big-Band. Maar Big-Band veronderstelt een formatie uitgebreider dan de toen bestaande groep.
Onder impuls van ons enthousiasme zocht men naar de ontbrekende muzikanten en dit opende de wedloop van vraag en aanbod in zake potentiële big-band-muzikanten. Dit is meteen een moeilijke opgave daar goede elementen, direct bruikbaar voor big-band, reeds geplaatst zijn in de ontspanningssector waar ze goed geld verdienen maar zich rot vervelen. Deze laatsten werden dan ook aangesproken maar voelden zich niet gemotiveerd om zich belangloos te engageren in een Wase big-band die financieel niets te bieden heeft om de eenvoudige reden dat hij nieuwbakken is en geen topartiesten bevat.
Nu is het een bekend feit dat het Waasland en zeker haar hoofdstad uitpuilt van de muzikanten, waaronder tal van uitstekende muzikanten. Bekend zijn ook het Wase en in het bijzonder het Sint-Nikiase nihilisme, het gebrek aan engagement, voor hetgeen de eigen bodem voortbrengt. Deze factoren leidden ons regelrecht naar een alternatief: géén big-band óf een big-band gekozen uit mensen van het amateuristische niveau, wetend dat het amateuristische vlak het professionele overtreft niet alleen in engagement en begeestering maar ook in cultuur verrijkende muzikaliteit, hebben we zonder meer besloten uit te pakken met de BLUEBIRDS BIG BAND als dusdanig.
Uit diverse harmonies werd dus The Bluebird Big-Band gerepatrieerd. Met als sax-sectie: Quanten Chris, Waegemans Roland, Cathoir Etienne, Lyssens Ghisleen en Vercruyssen Guido.
De trombone-sectie: Heynderickx Guy, De Kimpe Patrick en Blommaert Willy.
De trompet-sectie: De Malsche Dirk, Van der Weken Rudy en Blommaert Freddy.
Houtblazers-sectie: Van Landeghem Harry (klarinet), Heyndrickx Alain en Vercruyssen Luc (beiden dwarsfluit), Eddy Quanten (hoorn) en Bals Eric (bastuba).
Tenslotte de ritme-sectie samengevoegd uit een andere muzikale achtergrond: Eddy Matthijs (drums), Buyle Alfons (jazz-gitaar), Goossens Jean-Pierre (Fretless FENDER-bass) en Baltussen Wim (electric FENDER-piano). Dit alles onder leiding van Walter Vercruyssen.
Dat vitaliteit geen ijdel woord is voor de BLUEBIRDS, blijkt uit het feit dat het repertorium voor de helft bestaat uit eigen composities, eigen arrangementen en slechts gedeeltelijk wordt aangevuld door BIGBAND-favourites.
Wat BLUEBIRDS Big-band u zaterdagavond 5 januari 1980 biedt is een gedurfde stap naar de ontluiking van het ‘big-band’-beleven in het Waasland.

Referentie
R.D.V., Concert door de Bluebirds Big Band, De Voorpost, 14 en 28 december 1979

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.