Craig Revel Horwood (foto YouTube), het Australische jurylid van de BBC-wedstrijd “Strictly come dancing”, wordt vandaag 55 jaar.

Al sinds de allereerste uitzending van “Strictly come dancing” (en dat moet nu toch al bijna twintig jaar geleden zijn) ben ik een fan van dit dansprogramma (*). Ik zou kunnen zeggen dat ik nog geen enkele uitzending heb gemist, maar dan spreek ik wel over de wedstrijd zelf. Naar de uitzending van een uur gebouwd rond de “dance off” die maximum slechts vijf minuten duurt, kijk ik nooit omwille van teveel emo-televisie en daar heb ik echt mijn buik wel van vol. Uiteraard kijk ik dus ook nooit naar de spin-off “it takes two”, dagelijks op de BBC, want dat is niks anders dan emo. Want ik moet wel toegeven dat Auntie Beeb een beetje overdrijft. Zo zag ik deze ochtend toevallig het Breakfast News en het eerste punt was wie er de dance off had gewonnen! Dat is er wel ver over, zeg!


Maar goed, nu begin ik me ook al te ergeren aan de uitzendingen op zaterdag zelf. En aangezien de reden te zoeken is bij juryvoorzitter Len Goodman (tweede van rechts), ga ik hier verder in mijn armzalig Engels, want ik hoop dat de man op de een of andere manier ook eens mijn tekst onder ogen krijgt (**). In fact, I would like to say that this man is “a pile of…”, to quote the half unspoken words he used to “correct” fellow-member of the jury Craig Revel Horwood (uiterst links). Goodman’s dictatorial attitude toward Craig is far out of limits. Revel Horwood can’t even open his mouth or Goodman is already protesting and wailing. And this while Craig Revel Horwood is the best judge there is. He does not “disregard” mistakes as the president of the jury is so proud to state of himself. What’s the use of a professional jury if the president himself is officially “disregarding mistakes”? Consequently, Craig’s points reflect more truthfully the quality of the dancers. At least, he doesn’t throw “perfect tens” around as if they were in a clearance sale. In fact, Goodman only STARTS by giving a seven! (screamed in his typically irritating fashion)
Listen, I don’t argue that the man has to GO, because the panel is very well balanced as it is, but at least he should regain a bit of his British flegm and politely bite his tongue if he doesn’t agree with what Craig Revel Horwood says.”
Voilà, dat is dan weer van mijn lever. En dan kunnen we nu overgaan naar iets veel interessanters eigenlijk, namelijk enkele anekdotes over dansen als zodanig.

“In alle culturen heeft de dans tegelijk erotische en sacrale connotaties, vormt zij een versmelting van lichaam en geest. Juist de mate waarin de danspassen sterk zijn geritualiseerd en vastliggen maakt het mogelijk dat volstrekt vreemden met elkaar in contact kunnen treden en op die manier met elkaar kunnen communiceren op verbaal en non-verbaal vlak.” (Koen Raes, “Het moeilijke ontmoeten”, 1997)
Toch is het opmerkelijk dat vele musici niet kunnen en/of willen dansen. Dat begon al bij Frederyk Chopin, maar dat kwam in 2006 heel goed tot uiting toen n.a.v. de vele dansprogramma’s op televisie in “de boekskes” vaak de vraag werd gesteld aan popmuzikanten en zangers of zangeressen van “het lichte lied” waarom zij daar niet aan mee deden. En meestal was het antwoord iets in de trant van “je weet dat muzikanten niet kunnen dansen” of “niet graag dansen”.
Ik begin mij dus af te vragen hoeveel waarheid er steekt in dit cliché, want het is toch wel paradoxaal, aangezien het ritme meestal een wezenlijk onderdeel is van de muziek (we laten Godfried-Willem Raes en de zijnen even buiten beschouwing).
Vooral onze zwarte medemens kan men alvast toch geen gevoel voor ritme ontzeggen? (Denk aan de grap: “trabajo si, samba no”.) Maar misschien heeft die dan weer problemen met de regels waaraan deze stijldansen gebonden zijn? (Alhoewel, zowel die zwarte hordenloper als die even zwarte tienkampster deden het hoegenaamd niet slecht in “Strictly come dancing”.) Fred Brouwers: “Toch denk ik dat het cliché klopt, anders zou het ook geen cliché zijn. Ik ken geen muzikant die graag en goed danst. Er is inderdaad wel een onderscheid tussen ritmisch bewegen op muziek enerzijds en de vorm en de beweging laten prevaleren op de muziek anderzijds.”

Persoonlijk vind ik de uitzondering op de regel “onze” Coco jr. Die heb ik in “Het Swingpaleis” enkele moves weten doen, waarop ik echt jaloers ben. Het betreft dan vooral het reageren op tussentijden, iets waar reggae vaak mee werkt en laat dit nu precies het genre zijn dat Coco het liefste hoort.

(*) De laatste jaren is het enkel nog mijn vrouw die kijkt. Ikzelf heb afgehaakt.

(**) Ondertussen is de man “met pensioen” en hoef ik me dus eigenlijk niet meer druk te maken.

2 gedachtes over “Craig Revel Horwood wordt 55…

 1. Dag Ronny

  Ik ben de aflevering van Strictly Come Dancing op BBC van zaterdag 02/10/2010 kwijtgespeeld door een nukkige telenet digicorder.

  Kan u mij hierbij helpen?
  Alvast bedankt.

  Vriendelijke groet,
  Lieven Van overmeire

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.