De Noord-Franse wielrenner Raymond Hoorelbeke (en niet Rémy Hoorelbecke zoals op de bijgevoegde foto staat) viert vandaag zijn negentigste verjaardag.

78 raymond hoorelbeke

Veel heb ik over de man niet te vertellen, tenzij dat hij mijn jeugd opvrolijkte door niet minder dan acht keren deel te nemen aan de Tour de France. In het begin was dat als lid van de ploeg van l’île de France, maar toen was ik nog te jong om dat te beseffen. Ik weet dan ook niet in welke kleuren deze renners aantraden. Daarna was het als lid van het team Paris/Nord-Est en die truitjes (rood met blauwe bandjes) ken ik maar al te goed. Toch kan ik me niet meer herinneren met wie Hoorelbeke in die tijd ploeg vormde als ik het over mijn prentjes heb. Ik herinner me André Le Dissez uit dezelfde astrologie-reeks en Stéphane Lach en ik herinner me ook een andere renner uit de Suanet-reeks waaruit ook Lach afkomstig was, maar dat prentje droeg geen naam en zelfs op dit ogenblik zijn kenners het nog niet eens of het André Geneste of Jean-Claude Lefèbvre betreft. Ikzelf noemde hem Anatole Novak, meen ik me te herinneren. Maar dan was er ook nog Edouard Delberghe, die ik me echter niet kan herinneren in het fameuze roodblauwe truitje, en Jean-Pierre Van Haverbeke, die zelfs nooit aan de Tour heeft deelgenomen!

P.S. Bij het ophalen van die jeugdherinneringen zou ik nog vergeten te vermelden dat Hoorelbeke wel kampioen van Frankrijk bij de amateurs was geworden in 1953 en dat zijn beste plaats in de Tour de negentiende was in 1957! Dat jaar had hij ook bijna een rit gewonnen in de Tour, maar de snelle Pierino Baffi bleef hem net voor. (Foto’s de Wielersite)

Een gedachte over “Raymond Hoorelbeke wordt negentig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.