Van de kalkoen resten enkel nog wat botjes en van het statiegeld voor de lege flessen hebben we nog een manteltje van zeehondjesbont kunnen kopen, zodat het nu het gepaste moment is om even stil te staan bij de honger in de wereld. We vernemen trouwens zopas dat 560 auto’s en moto’s zich vanuit Parijs naar Dakar hebben begeven met aan boord voedsel en geneesmiddelen. De grote baas van Unicef, James Grant, heeft tevens de gelegenheid te baat genomen om bij de aanvang van dit Jongerenjaar een rapport te publiceren over de toestand van de kinderen in de wereld. Dit rapport is hier te lande te verkrijgen bij het Belgische comité voor Unicef, Jozef II-straat 1, bus 9, 1040 Brussel, tel. 02/230.59.70. Wij draaiden ook dit nummer en vroegen naar Olivier Degreef, hoofd van de voorlichtingsdienst. Want voorlichting, dààr gaat het onder andere over, maar waarover nog, mijnheer Degreef ?

Olivier Degreef : Vooreerst, dat rapport is niet speciaal in functie van dat Jongerenjaar uitgebracht, dat is immers nu zo stilaan een gewoonte geworden sedert een jaar of vier. In het begin was dat puur een balans van de toestand van het kind maar langzamerhand is dat omgevormd tot een soort van actieplan waarin de revolutie voor de overleving en de ontwikkeling van het kind werd voorgesteld. De vier basisprincipes daarbij zijn : de veralgemening van borstvoeding en verbod van melkpoeder; de algemene inenting tegen de zes belangrijkste kinderziekten (tuberculose, difterie, kinkhoest, tetanos, mazelen en kinderverlamming); groeifiches waarop men kan zien hoe groot een kind op een bepaalde leeftijd moet zijn en met tips over voeding en hygiëne; en tenslotte de Orale Rehydratatie Therapie met zoutzakjes die, vermengd met water, de diarree stoppen en de uitdroging tegengaan. Verleden jaar is er dan vooral aandacht besteed aan het feit hoe die revolutie kon slagen via een sociale doorbraak in de derde wereld, d.w.z. gebruik maken van de nieuwe communicatiemiddelen, werken met het volk zelf en vooral meer macht geven aan de vrouw. En dit jaar brengt men hiervan een eerste balans en dat is eigenlijk het belangrijkste van dit rapport.
— En dan vooral omdat het een nogal gunstige balans is… ?
O.D. :
Nogal ja, maar je moet natuurlijk wel beseffen dat zo’n revolutie eigenlijk enkel maar kan slagen als er écht een politieke wil is. Er zijn immers in de loop der decennia reeds zoveel plannen voorgesteld voor de derde wereld en je weet ook wat daarvan in huis is gekomen. En dat ondanks het feit dat iedereen weet dat dit in feite niet veel kost, vooral als je het vergelijkt met het geld dat wordt besteed aan de bewapening. Als je b.v. leest dat Reagans « Star Wars » zo’n duizend miljard dollar zou kosten dan is wat wij voorstellen bijna belachelijk. Daarom is onze directeur-generaal Grant, we zouden kunnen zeggen gaan preken bij presidenten enz. Het is een methode die ikzelf niet erg op prijs stel, maar ze heeft blijkbaar wel succes. Zo zijn in Colombia nu nagenoeg alle kinderen ingeënt, wat zowat een première moet zijn voor de derde wereld. Daaraan heeft zowel leger en politie als kerkelijke overheid z’n medewerking verleend, want anders kan dat niet natuurlijk. Zelfs de plaatselijke guerillero’s van de M-19 hebben er een tijdelijk bestand voor in acht genomen. Anderzijds zou de ORT dit jaar reeds een half miljoen kinderen hebben gered.
— Een cynicus zou kunnen aanvoeren : kinderen redden, allemaal goed en wel, maar er zijn er al veel te veel…
O.D. :
Ja, hoe paradoxaal ook, maar het in leven houden van de kinderen die geboren worden, remt de bevolkingsaangroei af. Kijk, er zijn tal van redenen waarom de mensen zoveel kinderen willen, maar de voornaamste is toch dat zij een soort van sociale zekerheid vormen voor de ouders en dat in landen waar andere vormen van sociale zekerheid hoegenaamd niet bestaan. Vandaar dat veel kinderen hebben belangrijk is opdat er toch een paar zouden overblijven om te werken voor de ouders als die oud of ziek geworden zijn. Wanneer men nu echter de garantie heeft dat de kinderen zullen overleven, dan valt dit argument natuurlijk weg. Bovendien komt er automatisch een grotere spatie tussen twee geboortes indien de moeder borstvoeding geeft e.d. Trouwens de statistieken zijn er om dit te bewijzen : in Kerala (India), in Sri Lanka, in China, in Korea, in al die landen blijkt duidelijk dat er een link is tussen het overleven van de kinderen en de daling van het geboortecijfer.
En dit dus allemaal met een korreltje zout te nemen. Maar dan wel letterlijk, niet figuurlijk.

Referentie
Jan Draad, Olivier Degreef aan het lijntje, De Rode Vaan nr.1 van 1985

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.