1979 was een goed jaar voor de Belgische pop, schreven we vorige week en 1980 kondigt zich blijkbaar even glorieus aan.

Zo is er de eerste elpee van Luk Vankessel, die vroeger reeds een paar singles afscheidde (« Voel es Annelieze ») in het Peter Koelewijn-idioom. Op deze elpee (« Ballen » !) gaat hij daar zeker niet buiten, maar binnen die grenzen heeft hij blijkbaar hard gewerkt want qua interpretatie zit hij nu veel vaster in het zadel, ook al kan hij het niet laten zijn zang ietwat parodiërend te laten klinken. Misschien is dat ais verontschuldiging bedoeld voor de nogal ready-made teksten die nu niet bepaald naar de keel grijpen. Deze beperkingen in acht genomen verdient Van Kessel des te meer lof voor zijn compositietalent als trage nummers zoals « Eenzaamheid » desondanks weten te ontroeren. Maar het beste zijn natuurlijk de rockers, met het openingsnummer « Jij bij mij » op kop, waarin Jean-Marie Aerts voor de zoveelste keer alweer een groot aandeel heeft. Begin februari komt Luk met zijn groep op het BRT-scherm. Voor het grootste deel wordt het een live-uitzending, zodat we zullen kunnen zien of Vankessel het ook op een podium kan waarmaken.

Een ander uitstekend product is de eerste single van Lio, een zestienjarig Portugees meisje uit Brussel, « Banana Split ». We hebben het al eens meegemaakt dat Lio — die als een punknimfijn wordt gelanceerd – zich razend kwaad maakte omdat ze met Plastic Bertrand werd vergeleken, maar dat was dan toch tenzeerste ten onrechte omdat men niet mag vergeten — wat Plastic op dit moment ook mag uitvreten — dat « ça plane pour moi » een uitstekend nummer was en dat het dus een compliment is als we zeggen dat « Banana Split » de vergelijking kan doorstaan.
Voor de productie van « Split » tekende Marc Moulin en die heeft net hetzelfde gedaan voor de eerste plaat van De Kommeniste, een single voor het « alternatieve » Payola-label met daarop drie nummers, die elkaar verdringen om als beste te worden gekwalificeerd : « Telefoon », « Look » en « Solitude ».
Een producer die met al dat nieuwe geweld wat in de schaduw is komen te staan, maar die toch ook altijd prachtig werk aflevert is Mike Butcher. Hij trok met Tjens-Couter de studio in en het resultaat, de single « (If it blows) let it blow » in het typische stampende TC-ritme (*), is ook al bingo.
Van Burt Blanca’s versie van « Hot House Baby » van Moon Martin hadden we iets meer verwacht, maar desondanks wensen we deze sympathieke rocker (zie r.v. nr. 20 van 1978) veel succes toe met zijn come-back.
In verloren momenten gaan wij ons ook wel eens te buiten op zo typische Franse slows. Een Franstalige landgenoot, Philippe Lafontaine, heeft er zo twee afgeleverd (een dubbele A-kant zoals men dat noemt) op een single die het zelfs in Frankrijk blijkt te doen.
Nog in het Waalse landsgedeelte noteren we een professionele disco-single van André (« Early bird ») Brasseur en een nieuwe elpee van de nogal moeilijke groep Cos. En zo zijn we rond, want afgaande op de titel (goed gewas) moeten we de vierde elpee van Machiavel onbesproken laten, ook al zouden zij Vorst-Nationaal op de knieën hebben gekregen en al kreeg de recensie van hun optreden in het Koninklijk Circus in Le Drapeau Rouge de titel « Machiavel superstar ? » mee. Neen, dan leunen wij eerder aan bij René De Witte die schreef : « Camel, Barclay James Harvest, Genesis… je vindt er wel her en der een riff van en zoniet, dan toch een sterke verwantschap ». Want kijk, ook Barclay James Harvest heeft een nieuwe elpee uit. En jawel hoor…

Ronny De Schepper

Referenties
Luk Van Kessel, Ballen, EMI.
Lio, Banana split, Ariola.
De Kommeniste, W.D.T., Payola.
Tjens-Couter, Let it blow, IBC.
Burt Blanca, Hot house baby, IBC.
Philippe Lafontaine, ça ne va pas monsieur/Où est-elle, IBC.
André & Leslie, Stress, IBC,
Cos, Swiss Chalet, IBC,
Machiavel, Urban Games, EMI.
Barclay James Harvest, Eyes of the Universe, Polydor.

(*) Ik zal wel niet de enige geweest zijn, zeker, die Tjens-Couter soms al eens tot TC afkortte? Toch is het leuk te bedenken dat ze hier misschien de idee tot de naamsverandering in TC-Matic hebben gehaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.