Op oudejaarsavond ging veertig jaar geleden de televisieserie “De Paradijsvogels” voor het eerst op antenne (foto YouTube). De serie zou achteraf geweldig populair blijken.

De Paradijsvogels is een volks toneelstuk van Gaston Martens uit 1934. Het verhaalt de lotgevallen van de bewoners van Leydonck-Waterland, een fictief dorpje aan de Leie in de tweede helft van de jaren twintig van de vorige eeuw. Men kan het situeren in de buurt van Zulte, het geboortedorp van de auteur. Het vertolkt zowat de sfeer van het Vlaams expressionisme, zoals het ooit door schilders als Constant Permeke in de verf is gezet.

Tot lang na de oorlog werd deze komedie door talloze amateurgezelschappen gespeeld in Vlaanderen. In 1972 werd het gebracht door het NTG. Er kwamen 35.079 mensen kijken, een record. Maar ook in het buitenland had het toneelstuk succes. De Paradijsvogels werd opgevoerd in tal van landen, tot in de Verenigde Staten toe. In Frankrijk was de bijval het grootst; het toneelstuk werd in Parijs vierhonderd maal opgevoerd in twee jaar tijd. Er kwam in 1946 ook een verfilming onder de titel Les gueux aux paradis, met in de hoofdrollen Raimu en de populaire komische acteur Fernandel.

Het centrale thema in De Paradijsvogels is het dagelijkse leven van gewone Vlaamse mensen: simpele, wat karikaturale volksfiguren, wier levensritme bepaald wordt door het geloof, het werk, het café, het geld en natuurlijk de liefde.

Het verhaal begint in café “Den bonten os”. Cafébaas Bolle Verbuyck (Anton Peeters, rechts op de foto) en zijn boezemvriend Rietje Rans (Jef Burm) maken zich klaar om als Sinterklaas en Nicodemus, deze laatste beter bekend als Zwarte Piet, op ronde te gaan. Bij het verlaten van het café rijdt een auto hen omver. Ze belanden in coma en zweven van de hel naar de hemel. Daar stuurt Sinte-Pieter hen terug naar de aarde om hun leven te beteren.

In 1979 werd het dus een televisieserie die werd uitgezonden door de BRT. De serie liep drie seizoenen en 38 afleveringen tot en met 1982. De serie werd de hele jaren tachtig herhaald, daarna nog eens in het seizoen 1993-’94 en in het najaar van 2003 ook nog eens in het kader van 50 jaar televisie. Ook in 2011 werd de serie heruitgezonden. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.