De Vlaamse oud-wielrenner en huidig ploegleider bij Lotto-Soudal, Mario Aerts, viert vandaag zijn 45ste verjaardag (foto YouTube).

De in Herentals geboren Aerts werd prof in 1996 bij Vlaanderen 2002, dat hij na twee jaar en twee overwinningen (de Grote Prijs Isbergues en het Circuit Franco-Belge) verruilde voor Lotto. Aerts bleek een talent dat vooral goed meekon op heuvelachtig terrein en met een tweede plaats in het jongerenklassement van de Ronde van Frankrijk van 1999 leek een grote toekomst voor hem weggelegd. Hierna stokte Aerts’ ontwikkeling enigszins, al behaalde hij wel diverse ereplaatsen. In 2002 won hij de Waalse Pijl, zijn grootste zege uit zijn carrière, en werd tweemaal tweede in etappes in de Ronde van Frankrijk. Aerts vertrok hierna voor twee seizoenen naar het Duitse T-Mobile Team, waar hij vrij anoniem vooral in dienst van anderen reed. Ik geloof dat het toen was dat ik hem ben tegengekomen op de luchthaven van Zaventem. Ik ging toen naar mijn zoon in Tenerife en vroeg of Mario op dezelfde vlucht zou zitten, want de Teide was toen ook al erg geliefd als trainingsberg. Mario moest echter elders naartoe, al weet ik nu niet meer waarheen.

Om zijn eigen kansen wat meer de ruimte te geven keerde hij in 2005 terug bij Davitamon – Lotto. In 2007 reed Aerts zowel de Giro (20°), de Tour (70°) als de Vuelta (28°) uit. Hij was de 25ste renner aller tijden die dit presteerde. In 2008 behaalde hij een Olympisch diploma, dankzij zijn achtste plaats in de Olympische wegrit.

In de Ronde van Frankrijk 2010 beleefde Aerts een tweede jeugd als superknecht van streekgenoot Jurgen Van den Broeck. Hij won in twee etappes de prijs van de strijdlust en werd vijfde in de tiende etappe. Na het seizoen werd hij uitgeroepen tot de beste Belgische knecht van het peloton en werd hiervoor beloond met de Kristallen Zweetdruppel, een prijs die hij ook al won in 2008. In het peloton had Aerts de bijnamen Super Mario en Le Beau Mario.

2011 diende zich voor Aerts aan als een slecht jaar. Bij zijn team rekende men erop dat hij zijn prestatie van het jaar ervoor in de Tour zou kunnen herhalen, maar hartritmestoornissen hielden hem uit competitie. Ik geloof dat het ook dat jaar was dat Renaat Schotte hem “on camera” vroeg of hij niet te veel verdiende voor hetgeen hij maar presteerde. Nu vind ik Renaat Schotte best een toffe kerel, maar ik zou het toen niet erg gevonden hebben, mocht Le Beau Mario hem toen “on camera” een muilpeer hebben verkocht. Nu droop hij alleen maar verongelijkt af en liet Schotte staan met zijn mond vol tanden. Of het er iets mee te maken had, weet ik niet, maar in oktober 2011 beëindigde Aerts zijn carrière. Vanaf januari 2012 trad hij toe tot de ploegleiding van Lotto-Belisol. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.