Er zijn van die tradities waarvan men denkt dat ze altijd al hebben bestaan, maar dat is onzin natuurlijk: alles kent een begin (én een einde overigens). Zo gaat de traditie om het oude Schotse lied “Auld Lang Syne” (in het Nederlands nogal lullig vertaald als “Ik zeg u geen vaarwel mijn vriend”) om middernacht bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar te spelen terug op een “vondst” van de Canadese orkestleider Guy Lombardo in 1929.

Dat jaar mocht hij met zijn “Royal Canadians” voor het eerst het oudejaarsavondconcert spelen voor het muziekconcern van Columbia, dat rechtstreeks vanuit het Roosevelt Hotel in New York op de radio werd uitgezonden. Lombardo had dit lied gehoord van Schotse inwoners van Ontario (waarvan hij afkomstig was) en hij maakte van het “algemene” afscheidslied een specifiek afscheid van het voorbije jaar. Het lied zelf dateert reeds van de achttiende eeuw toen de Schotse dichter het fatsoeneerde nadat hij het had horen zingen door een oude man.
Dat oudejaarsavondconcert groeide uit tot een nationaal instituut, ook als Lombardo in 1934 naar Decca was overgestapt. Nadat het Roosevelt Hotel gesloten werd zette Lombardo de traditie verder in het Waldorf-Astoria Hotel tot in 1976. In 1977 maakten hartproblemen een einde aan zijn carrière. Hij stierf op 5 november van dat jaar. Zijn opname van “Auld Lang Syne” wordt nog steeds op Times Square gespeeld bij de jaarwisseling.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.