De Nederlandse presentator Bob Bouma (foto KRO via Wikipedia) zou vandaag negentig jaar zijn geworden, maar ik stel nu vast dat hij reeds op 17 september 2009 is overleden. Dat wil ik dan toch even in herinnering brengen, want ik heb goede herinneringen aan deze man, die ik eigenlijk enkel ken van de Nederlandse filmquiz “Voor een briefkaart op de eerste rang”. En tot mijn stomme verbazing blijkt ook mijn collega Lode De Pooter (die nochtans bij mijn weten zelden of nooit naar Nederlandse zenders keek) ooit lovend over hem te hebben geschreven in De Rode Vaan (of zou ik hem dat hebben ingefluisterd?).Een televisiestation dat zichzelf respecteert (?) kan niet zonder filmquiz blijkbaar. Zo pakt de BRT na herhaalde mislukte pogingen nu weer uit met Cinemanie (23-9-82). En met een gerust hart kunnen we stellen dat het resultaat nog erger is dan bij zijn voorgangers. Er wordt nog meer met drukknoppen, neonlichten en nerveus camerawerk uitgepakt, wat met de ingewikkelde puntensystemen en een voor de kijkers totaal onbegrijpelijke « puzzle » voor gevolg heeft dat het een ijzeren gestel vergt om deze poespas door te komen. Het is zowat de tegenpool van de rustgevende quizzen als « Voor een briefkaart op de eerste rang » en « Monsieur Cinema » op andere netten (en zelfs die zijn reeds afgevoerd). Natuurlijk speelt hierbij de presentator een grote rol (in geciteerde voorbeelden : Bob Bouma en Pierre Tchernia). Na filmfreaks Pierre Platteau en Jo Röpcke heeft men deze keer de voorkeur gegeven aan gewoon een gezellige babbelaar, Michel Follet, die (hoe kan het ook anders ?) werd weggehaald bij een vrije radio. De lapsussen vergeven we hem. Wie zou immers niet verdwalen in deze doolhof ? (Lode De Pooter in De Rode Vaan)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.