«Zodra Herodes bemerkte, dat hij door de Wijzen om de tuin geleid was, ontstak hij in hevige toorn, hij zond zijn mannen uit en liet in Betlehem en heel het gebied daarvan al de jongens vermoorden van twee jaar en jonger, in overeenstemming met de tijd waarnaar hij de Wijzen nauwkeurig had gevraagd. Toen ging in vervulling het woord dat door de profeet Jeremia gesproken was: Een klacht werd in Rama gehoord, geween en luid gejammer:
Rachel, wenend om haar kinderen, wil niet getroost worden,
omdat zij niet meer zijn.»
(Mattheus 11, 16-18)

In tegenstelling tot Christus die aan de slachting ontkwam, was Jan Segers echter wel een «onnozel kind», al hebben velen zich aan zijn af en toe scherpe pen gestoord, zodat dit een soort van «in memoriam» wordt. Inderdaad, Jan Segers is niet meer. Niet Jan Segers van BRT 3 en evenmin Jan Segers van het Belang van Limburg, maar Jan Segers van De Voorpost. Zijn twee naamgenoten zullen dus niet meer met de vinger worden gewezen omdat er een naamsverwisseling in het spel is.
Of dit nu bij de lezers «geween en luid gejammer» zal teweeg brengen, is zeer twijfelachtig, gezien de uitslagen van onze enquête van vorige week. Het omgekeerde is echter wél waar. Het is met zeer veel spijt in het hart dat Jan Segers (om persoonlijke én om journalistieke redenen) dit hoekje van De Voorpost aan iemand anders afstaat. Ik weet niet op wie de keuze is gevallen, zodat ik hem of haar niet bij u kan introduceren, waarvoor mijn excuses. Ik heb vorige week reeds getracht een evaluatie te geven van mijn rubriekje op deze voorlaatste pagina. De eenvoudigste conclusie is wellicht dat ze steeds zeer persoonlijk waren, omdat dit nu eenmaal mijn opvatting is van de eerlijkste vorm van journalistiek. Heeft de lezer dan geen rechten? Jawel, het meest decisieve recht nog wel: de journalistiek in kwestie aanvaarden of niet. En als de lezers hem niet aanvaarden, moet hij in een ander blad maar naar een nieuw publiek hengelen. Van lezers heb ik op deze twintig maanden nooit kritiek ontvangen, van «vedetten» met lange tenen des te meer. Dat stemt me ten zeerste tot tevredenheid. Want als je alle scherpe kantjes afrondt, dan krijg je natuurlijk ook nooit kritiek. Het blijkt dus dat die scherpe kantjes er wel waren, maar dat het lezerspubliek van De Voorpost zich daaraan nooit heeft gekwetst, waarvoor het mijn gelukwensen verdient.
Met deze hulde aan mijn lezers kan ik het best eindigen. Met zowaar een beetje bevende handen tik ik mijn laatste lijn voor «Hebjetgezien»: Jan Segers is dood, maar Ronny De Schepper leeft. Misschien kom je hem nog wel eens tegen. Misschien zelfs in de Voorpost. Wie weet?

Ronny De Schepper
ex-Jan Segers

Schilderij: Cornelis Cornelisz. van Haarlem ~ De kindermoord in Bethlehem ~ 1590

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.