Dat de muziekindustrie via de videoclips meer en meer verweven geraakt niet de filmindustrie wordt het best geïllustreerd door het feit dat de figuur van het jaar 1984 ongetwijfeld Prince is, die met zijn « Purple rain » zowel in de hitparade als op het box-office hoog scoorde. Prince wordt afgeschilderd als een Michael Jackson voor volwassenen en, het dient te worden toegegeven, Jacksons populariteit lijdt duidelijk onder de onstuitbare opkomst van dit nieuwe idool.

In ’84 werd dan ook nog steeds meer « Thriller » gespeeld, Jacksons schitterende elpee van vorig jaar, dan de elpee die hij dit jaar samen met z’n broertjes maakte. Ook live bleken The Jackson Five niet zo bijster sterk, terwijl Prince dat wel is.
Ook de derde van het trio zwarte superhelden, Lionel Richie, kan trouwens live goed uit de voeten. Hij was alleszins de enige die we onthouden uit de slotceremonie van de Olympische Spelen in Los Angeles.
Hier te lande was 1984 het jaar dat de ouwe god Bob Dylan eindelijk naar onze contreien afzakte, maar het succes van deze vertoning werd nog mijlenver overtroffen door het jaarlijkse Torhout-Werchter-festival dat overal de krantenkoppen haalde door z’n recordopkomst en z’n traditioneel vredig verloop. Het zoveelste bewijs dat « good time music » (David Johanssen, Nona Hendryx enz.) de zeden nog steeds verzacht.
Terwijl de jongeren de laatste tijd ook nogal kalm worden gehouden door groepen als The Simple Minds, Culture Club of U2. Al speelde deze laatste in Vorst-Nationaal zo hard dat het seismografisch instituut de trillingen oppikte.
Op het hitfront noteren we verder nog Wham, Paul Young, Depeche Mode, Cyndi Lauper, A Flock of Seagulls en andere die allemaal samengebracht zijn op de elpee « Superhits 84 » (Vogue VG 17 025007). Hierop ook « Beats of love » van Nacht und Nebel, overduidelijk het grootste Belgische succes van 1984. Afgaande op hun live-optredens wordt deze groep echter niet de opvolger van de enige Vlaamse rockgroep die zich nog ietwat staande houdt (zij het niet letterlijk), TC Matic. Op het einde van dit jaar konden we zelfs een come-back van een aantal « oude » gloriën vaststellen. Raymond van het Groenwoud met een groep die nog niet op punt staat, De Kreuners met een spook-tournee en Johan Verminnen met het sobere « Zanger zonder meer »-programma, het eerste dat in de theaterrubriek thuishoort, omdat hij samen met Tars Lootens ook (een beetje) acteert. Deze Tars Lootens (klavieren) is overigens de enige begeleider die overgebleven is voor wat in dat opzicht dus duidelijk als een « crisisprogramma » mag worden omschreven. Onbegrijpelijk echter is dat deze restrictieve samenstelling ook behouden werd voor de elpee « Melancholie », die nochtans geen exacte weerspiegeling van het theaterprogramma wenst te zijn (vandaar de titelwijziging). Waarom dan niet meteen sommige nummers ook wat « krachtiger » gearrangeerd ?
Misschien omdat dit ook een crisisprogramma en -elpee is in een andere betekenis. Johan Verminnen heeft onlangs in zijn privé-leven nogal wat tegenslagen gekend en hij heeft die in dit programma van zich af willen afschrijven. Dat leidt tot een nogal gespannen verhouding met de toehoorder. Of zoals een nochtans goede vriend van Johan hem schreef : « Uw verdriet is het mijne niet ». Zo ver zouden wij niet durven gaan, maar ondanks enkele knappe nummers zoals « Niemand weet », « Mijn broer en ik » en « Vier hoog », brak het ijs toch maar pas met de bisnummers (bijna zo lang als het programma zelf), toen « De hemel vol sterren », « Tien jaar » en andere oudere nummers bewezen — voor zover dat nog nodig was — dat Johan Verminnen één van de meest fijngevoelige zangers in Vlaanderen is. (De Rode Vaan nr.3 van 1985)
En dan hebben we nog één naam bewust achterwege gelaten in deze opsomming, namelijk die van Lloyd Cole and the Commotions. Tamelijk onopvallend (tenzij voor de vakpers) gedebuteerd dit jaar wordt dit vast en zeker de groep van 1985. En dat zul je dan ook merken in je volgende rv…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.