Denzel Hayes Washington (Mount Vernon in New York, 28 december 1954) is een Amerikaans acteur (foto Falkenaugen).

Washington studeerde na de middelbare school journalistiek aan de universiteit van Fordham. Daarna ging hij naar het Amerikaans Theater Conservatorium, maar reeds na één jaar verliet hij het conservatorium om werk te gaan zoeken als acteur. Zijn eerste grote rol was in Carbon Copy (1981), maar zijn bekendheid bij het grote publiek kwam door zijn rol in de ziekenhuisserie St.Elsewhere, waar hij tussen 1982 en 1988 in 137 afleveringen meespeelde.
Hij won in 1990 een Oscar voor zijn bijrol in Glory. Hij was pas de tweede zwarte acteur ooit die de Oscar voor beste acteur in een hoofdrol kreeg. Twaalf jaar later kreeg hij er nog een voor zijn hoofdrol in Training Day. Tevens werd hij voor zijn rollen in Cry Freedom, The Hurricane, Malcolm X en Flight genomineerd.
Washington kreeg daarnaast nog meer dan 45 filmprijzen toegekend, waaronder Zilveren Beren voor zowel Malcolm X als The Hurricane en Golden Globes voor Glory en The Hurricane.
In 1998 speelde hij de integere FBI-agent die in “The siege” van Edward Zwick niet enkel met islamterrorisme heeft af te rekenen, maar ook eerst met de CIA en nadien met het hele Amerikaanse leger. Niet te verwonderen dat de film oorspronkelijk “Against all enemies” zou gaan heten! Ironically, “Against All Enemies” would later become the title of a post-9/11 nonfiction book that itself is a future film project. According to an interview that screenwriter Lawrence Wright gave to CBS in 2007, “The siege” was a box-office failure upon its theatrical release, “but it was the most-rented movie in America after 9/11.” Wright also claimed that the initial release bombed because “Muslim and Arab protesters picketed the theaters. They were furious at being stereotyped as terrorists.” Nochtans doet de film verschrikkelijk zijn best om politiek correct te zijn, maar ja, bepaalde waarheden kan men nu eenmaal niet verdoezelen.

In 2003 was hij de politiechef Matt Whitlock van het dorpje Banyan Key in Florida in de film “Out of time” van Carl Franklin. Hij wordt hierin geconfronteerd met een dubbele moord waarbij alle aanwijzingen juist naar hemzelf lijken te verwijzen. Bovendien is het zijn ex (Eva Mendes) die het moordonderzoek moet leiden. Wie deze film (net als ik) vooral heeft bekeken om de hit van Chris Farlowe nog eens te horen, die kwam uiteraard bedrogen uit. Er wordt zelfs nooit een aanduiding gegeven waarom de film die titel meekreeg. Het enige dat ik erover las op de IMDb was deze onnozele opmerking: “Carl Franklin put all the clocks forward by one hour on set, giving the actors the illusion that they were constantly out of time.”
In 2006 “Déjà vu” was the third time Denzel Washington and director Tony Scott have worked together. They would collaborate on two other films before Scott’s death in 2012. Een genuanceerde vertolking moet Denzel Washington te voorschijn toveren in “Flight” van Robert Zemeckis (2012). Als piloot slaagt hij erin een passagierstoestel na een mechanisch defect op een dusdanige manier aan de grond te zetten dat er slechts zes dodelijke slachtoffers zijn, terwijl ieder andere piloot de dood van alle inzittenden zou veroorzaken, zoals achteraf blijkt uit simulaties. Hij belandt zelf in het hospitaal met wat lichte verwondingen, maar tijdens zijn behandeling wordt een bloedtest afgenomen waaruit blijkt dat hij alcohol en drugs (cocaïne) in zijn bloed had. Wordt de held nu een schurk? De film laat de vraag voor het grootste deel onbeantwoord, maar als blijkt dat hij eigenlijk toch wel degelijk een alcoholieker is, vraagt de kijker zich af hoe de makers dat nu gaan oplossen. Gaat een onverbeterlijke dronkaard en druggebruiker uiteindelijk toch een held zijn? Geef toe, in een Hollywoodfilm is dit ondenkbaar. Daarom wordt er op het einde een bocht genomen, zoals te verwachten en te voorzien was, maar Zemeckis (zelf overigens ook piloot) gaat dan toch iets te lang de moraliserende toer op (according to Denzel Washington, neither the AA meeting, nor the prison scene, were in the original screenplay).
In real life, Denzel Washington rarely drinks, and during an interview promoting the film, he claimed he would never play a role genuinely drunk, as the results he has seen, have been invariably embarrassing (en, inderdaad, dat is in een bepaalde scène ook bij hem het geval). Washington further added that he made a point to never drink during filming so as to not become fascinated with alcohol while playing an alcoholic. He did however gain weight to have a realistic bloated belly of a heavy drinker. Toch was het Denzel Washington’s first Oscar-nominated role in over ten years. His last Oscar-nominated role was for “Training Day” (2001).
The accident in the film, was inspired by a real-life disaster, the crash of Alaska Airlines 261 on January 31, 2000. Some dialogue in the film closely resembles the CVR transcript. Like in the film, the pilots of Alaska 261 rolled the airplane to an inverted position to try to stabilize the flight. Unlike the film, however, this did not assist them in recovering the aircraft. The root cause of the crash was found to be inadequate maintenance of the airplane’s stabilizer “jackscrew,” which caused its threads to wear down excessively and eventually jam the jackscrew. While the pilots were trying to reach Los Angeles for an emergency landing, the threads were ripped out and the stabilizer moved to a position that forced the plane into its fatal dive.

In 2014 speelde hij de hoofdrol (Robert McCall) in een typische wraakfilm, “The Equalizer”, based on the classic television series from 1985 starring Edward Woodward. Denzel Washington admitted in an interview that initially he was reluctant to commit himself to this movie, because of the difficulty finding a director suited for the job. Although pleased that the end result was a box-office hit, he made it no secret that he only made this movie due to contractual obligations. Alhoewel. Hoeveel waarde moeten we aan dergelijke uitspraken hechten, als er vier jaar later reeds een sequel uit de bus kwam? (Wikipedia en The Internet Movie Database)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.