Gitarist Mick Jones van de groep Foreigner (foto YouTube) viert vandaag zijn 75ste verjaardag. Hun tweede elpee (“Double vision”) heb ik destijds (in 1978) nog besproken voor De Rode Vaan. Ik was toen allerminst enthousiast, al zullen ze later toch nog een paar nummers uitbrengen die zich in het collectieve geheugen hebben genesteld, zoals “I want to know what love is” en “Waiting for a girl like you” b.v.De Amerikaanse groep « Foreigner » heeft zijn naam vooral te danken aan het feit dat de leidende figuren, Mick Jones en lan McDonald ingeweken Engelsen zijn. Nu zijn dat toevallig ook mensen die betrokken zijn geweest bij groepen die nogal furore maakten rond 1970 en die men enigszins voorbarig als « the sound of the seventies » ging bestempelen (de New-Wavers zullen hierom wellicht hard lachen), namelijk Spooky Tooth en King Crimson. Dat maakt dat deze tweede elpee nogal ouderwets klinkt. Op goede momenten (zoals de openingstracks van beide kanten) kan me dat enigszins bekoren zoals dat ook het geval is bij nostalgie-platen. Maar dat zal wel niet de bedoeling zijn, vrees ik. Toch bestaat er nog een markt voor dit soort werk. Net zoals groepen als Ram Jam en AC/DC profiteren zij wellicht, totaal ten onrechte, van de punk-rage. Voor vele, zoniet de meeste, zogenaamde punkers is het genre als zodanig zeer slecht afgebakend en de enige maatstaf lijkt soms wel lawaai te zijn. Maar zo ga ik me weer vijanden maken, terwijl ik juist de nobele bedoeling heb de New Wave te vrijwaren voor opgewarmde kost als deze van Foreigner.

Referentie
Foreigner, Double Vision, Atlantic ATL 50 476, 335 fr.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.