Rudolph the Red-Nosed Reindeer is een fictief rendier bedacht door Robert L.May. Hij introduceerde het personage in een verhaal geschreven in 1939, in opdracht van Montgomery Ward. In dit verhaal is Rudolph de aanvoerder van de negen rendieren van de Kerstman. Het personage is sindsdien onlosmakelijk verbonden geraakt aan de verhalen rondom Kerstmis en de Kerstman.

Johnny Marks, een radioproducer die al meerdere succesvolle kerstliederen had geschreven, besloot in 1948 om May’s verhaal om te zetten naar een lied.

Dit lied werd ingezongen door Harry Brannon voor de New Yorkse radio. Een jaar later maakte Gene Autry er een officieel nummer van. Het lied bereikte dat jaar de eerste plaats in veel hitlijsten, en maakte het personage Rudolph bij een groot publiek bekend. Er werden 2,5 miljoen exemplaren van verkocht. Het lied is in latere jaren nog vele malen gecoverd door andere artiesten, onder wie Dean MartinBing CrosbyBilly MayThe SupremesThe Jackson 5, en Peach Hips.

In 1948 maakte Max Fleischer een korte animatiefilm gebaseerd op May’s verhaal voor Jam Handy Corporation. De film volgt het verhaal vrij nauwkeurig. De film is publiek domein geworden nadat Fleischer Studios failliet ging.

In 1964 maakte Rankin/Bass een stop-motion televisiespecial over Rudolph. Hierin worden verschillende elementen en nieuwe personages toegevoegd aan het originele verhaal. In 1975 kreeg de special een vervolg: Rudolph’s Shiny New Year.

In 1998 maakte GoodTimes Entertainment een animatiefilm over Rudolph getiteld Rudolph the Red-Nosed Reindeer: The Movie. De film werd in beperkte oplage in de bioscopen uitgebracht, alvorens op video te verschijnen. De film speelt vooral in op Rudolphs leven voor hij voor de Kerstman ging werken. (Wikipedia)

Een gedachte over “Rudolph wordt tachtig jaar!

  1. Mijn eerste kennismaking met Rudolf was via ‘Rudolph the Red-Nosed Reindeer and the Island of Misfit Toys’, een animatie film (ook van GoodTimes Enterteinamnt) uit 2001. Ik realiseerde me toen nog helemaal niet, dat Rudolf niet altijd net de Kerstman verbonden is geweest. Bijzonder hoe die gedachte nu inderdaad hand in hand gaat!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.