Het is vandaag 65 jaar geleden dat de zwarte rhythm-and-blues zanger Johnny Ace optrad in het City Auditorium in Houston. Gedurende de pauze speelde ‘Ace’ met een .32-kaliber revolver. Zijn bandleden getuigden dat Ace dit vaker deed en soms vanuit een auto op verkeersborden schoot. Bassist Curtis Tillman, die het tafereel aanschouwde, verklaarde dat Ace had gedronken en dat iemand hem waarschuwde dat hij voorzichtig moest zijn met het vuurwapen waarmee hij zwaaide. Ace zou gezegd hebben dat hij zich geen zorgen hoefde maken, omdat het wapen ongeladen was. Vervolgens richtte hij het lachend op zijn hoofd en schoot zichzelf ermee dood.

Ik zal eerlijk zijn: ik zal Johnny Ace zo dadelijk samen met u ontdekken, want eigenlijk ken ik hem enkel van de song die Paul Simon aan hem wijdde.

Johnny Ace werd geboren als John Marshall Alexander Jr. in Memphis, Tennessee. Nadat hij was afgezwaaid uit de Amerikaanse marine als veteraan van de Koreaanse Oorlog, trad hij als pianist toe tot het orkest van bandleider Adolph Duncan. Kort daarna stapte hij over naar de band van B.B.King. Toen King naar Los Angeles verhuisde en de zanger van de band, Bobby Bland, in dienst van het leger trad, nam hij als Johnny Ace de vocalen voor zijn rekening en hernoemde hij de band tot the Beale Streeters, naar de straat in Memphis waar veel opgetreden werd. Hij nam tegelijkertijd Kings radioshow bij WDIA over.

In 1952 sloot hij een platencontract met Duke Records en nam vervolgens een reeks goed scorende hitsingles op met onder meer Cross My HeartPlease Forgive MeThe ClockYes, BabySaving My Love for You en Never Let Me Go. In 1955 had hij reeds meer dan 1.750.000 albums verkocht. Gedurende deze succestijd was Johnny Ace vrijwel constant aan het touren. (Wikipedia)

Het nummer van Paul Simon is me vooral bijgebleven door een live-optreden kort na de moord op John Lennon. Toen Simon het nummer over de dood van Johnny Ace zong, sprong er een fan op het podium met onduidelijke bedoelingen. Simon dacht natuurlijk onmiddellijk aan de dood van Lennon en schrok zich verrot. Later werd dit incident uit het optreden weggeknipt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.