Rond deze tijd worden we gewoonlijk om onze oren geslagen met romantische verhalen over hoe vijandige soldaten gedurende de Eerste Wereldoorlog de bevelen van hogerhand aan hun laars lapten en er “overal” voetbalwedstrijden werden gespeeld tussen Duitsers en geallieerden. Uiteraard is dit een verzinsel. De waarheid is als volgt: dankzij een soldaat uit het bataljon van kapitein Hamilton spelen Duitsers en Engelsen 105 jaar geleden inderdaad één (1) voetbalmatch in Ploegsteert. De Duitsers winnen met 3-2. Niet veel later wordt kapitein Hamilton naar huis gestuurd wegens gehoorproblemen (van het kanonnengebulder). Hij zal dan ook de enige Engelsman zijn die de voetbalwedstrijd langer dan een paar maand heeft overleefd: zijn bataljon wordt immers enkele maanden later volledig uitgeroeid door een gifgasaanval tijdens de tweede slag om Ieper… En zo is nog maar eens duidelijk: voetbal is maar een spel en op het einde winnen de Duitsers…

P.S. Op de foto ziet men Engelse soldaten die voetbal spelen… onder elkaar. Van de betreffende match in Ploegsteert bestaan geen foto’s. En dus uiteraard ook niet van andere “interlands”, gewoon omdat die nooit plaatsvonden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.