Morgen zal het al veertig jaar geleden zijn dat de Duitse studentenleider Rudi Dutschke (foto Hans Peters van Anefo via Wikipedia) in Aarhus (Denemarken) alsnog overleden is aan de gevolgen van een aanslag op zijn leven van elf jaar eerder!

Dutschke werd geboren in Schönefeld, dat vanaf 1949 in de DDR lag. Zijn vader was postbode. Rudi was een goede atleet en dacht erover om sportjournalist te worden. Na het afronden van het gymnasium weigerde hij dienst in het Oost-Duitse leger. Daardoor werd het hem onmogelijk gemaakt te studeren en hij vluchtte in 1961 naar West-Berlijn, één dag voor men de Berlijnse Muur begon te bouwen.

Hij studeerde sociologie aan de Vrije Universiteit van Berlijn, bij onder andere Richard Löwenthal en Klaus Meschkat. Hij trouwde in 1966 met de Amerikaanse Gretchen Klotz, ze kregen drie kinderen. De jongste, Rudi-Marek, werd geboren in 1980 na de dood van Rudi Dutschke. Hij zou later politicus worden bij de Groenen. De twee oudere kinderen, Hosea-Che en Polly-Nicole, werden geboren in 1968.

Tijdens zijn studie aan de universiteit kwam hij in contact met het marxisme. Hij was sterk beïnvloed door onder andere Rosa Luxemburg. Hij werd in 1965 lid van de SDS, de Sozialistische Deutsche Studentenbund. De studentenbeweging groeide in deze periode zeer snel, ze organiseerde onder andere protestmarsen tegen de oorlog in Vietnam. Hij wilde dat de revolutie in de Westerse landen hand in hand zou gaan met de vrijheidsbeweging in de Derde Wereld.

Zijn socialisme was sterk doordrongen van zijn christelijke wortels. Hij noemde Jezus de “Grootste Revolutionair”. Na de moord op Benno Ohnesorg, door de Duitse rechercheur Karl-Heinz Kurras, werd een deel van de studentenbeweging gewelddadiger. Dutschke pleitte echter voor een “lange mars door de instituten van macht” om zo van binnenuit de overheid en de samenleving radicaal te veranderen. Hiermee koos hij voor een andere koers dan (later) de geweldspiraal van de Rote Armee Fraktion.

In het dagblad Bild van de Springer-pers werd openlijk opgeroepen om Dutschke tegen te werken. Hij werd verwijtend ‘Roter Rudi’ genoemd, maar hij eigende zich dit als geuzennaam toe (*). In de lente 1968 schreef de radicaal-rechtse Deutsche Nationalzeitung, een artikel waarin werd opgeroepen tot: “Stoppt Dutschke jetzt! Sonst gibt es Bürgerkrieg”. Een jonge arbeider Josef Bachmann uit Berlijn, nam die oproep serieus en schoot op 11 april 1968 Rudi Dutschke neer. Hij trof hem aan de ingangspoort van de SDS-centrale, vroeg hem of hij Dutschke was. Na bevestiging schoot hij zonder pardon drie kogels door Dutschkes lijf en hoofd. De studentenleider werd in levensgevaar naar het ziekenhuis vervoerd, maar kon overleven.

Onmiddellijk na de aanslag werd het uitgeversconcern Axel Springer beschuldigd van het veroorzaken van de aanslag, door de antistudentencampagne die haar bladen voerden. De verspreiding van de bladen werd vervolgens geblokkeerd door studenten. Het leidde in diverse Duitse steden tot straatgevechten met de politie. Dutschke leed lange tijd aan de directe gevolgen van de aanslag en moest maanden rust nemen. Daartoe verbleef hij zowel in Zwitserland, Italië, Groot-Brittannië als in Denemarken, waar hij dus twaalf jaar na de aanslag alsnog zou overlijden aan een aan de aanslag gerelateerd hersenletsel.

Op 3 januari 1980 werd Dutschke plechtig begraven op het Sint-Anna-kerkhof in Berlin-Dahlem in aanwezigheid van ongeveer zesduizend mensen. Op 30 april 2008 werd een deel van de Kochstraße in Berlijn officieel omgedoopt tot Rudi-Dutschke-Straße. (Wikipedia)

(*) Mijn klasgenoten op het college van Sint-Niklaas noemden mij in die tijd daarom “Rode Ronny”, maar dat was te veel eer. Al was ik evenmin geneigd om het te gaan tegenspreken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.