Hoornist Luc Van Marcke studeerde aan het Brusselse conservatorium bij A.Van Driessche en volgde daarna masterclasses bij Barry Tuckwell, Hermann Baumann en P.Damm. Nadat hij in 1986 deel uitmaakte van het Wereldorkest van Jeugd en Muziek, werd hij lid van het radiosymfonisch orkest van RTL. Toch bleef hij tegelijk ook in de kamermuziek actief en zo stichtte hij in 1991 het Trio Aglae (genoemd naar één der drie Gratiën, nl. die welke de feestvreugde verpersoonlijkt), samen met pianist Daniel Blumenthal en violist Philippe Koch, de concertmeester van het RTL-orkest.


Op de CD die ze hebben uitgebracht, komt deze laatste echter enkel aan bod in het trio op.40 van Brahms. Daarnaast zijn nog sonates voor hoorn en klavier van Beethoven, Cherubini en Schumann opgenomen, waarbij Daniel Blumenthal zich weer eens de ideale begeleider toont: hij laat Luc Van Marcke alle kans om te schitteren. Want in tegenstelling tot het trio, waarin de hoorn behandeld wordt als de twee andere instrumenten, en afgaande op de foto op de keerzijde van het CD-boekje, is het duidelijk: op deze CD is dit trio slechts een voorwendsel om het spel van Luc Van Marcke in de verf te zetten.
Schumann b.v. voorzag de mogelijkheid om een viool of cello naar keuze toe te voegen, maar het zogenaamde trio vertikt dit. Bovendien is deze romance van Schumann, samen met het trio van Brahms het enige werk voor een hoorn met ventielen, de twee andere zijn eigenlijk nog voor natuurhoorn. Maar een kniesoor die zich daaraan stoort, dat vindt alvast zijn moeder.
Het is trouwens bijna onmogelijk voor het Trio om echt als zodanig aan te treden. Toen ze op 21/12/94 bij de Gentse Stadsconcerten te gast waren b.v., was het trio van Brahms weer het enige echte trio. Daarnaast speelde Van Marcke een hoornsonate van Hindemith en Philippe Koch een sonatine van Dvorak, telkens begeleid door Blumenthal, die ook nog een Chopin-ballade solo speelde. Van Marcke woont ondertussen in Louftémont, maar komt nog geregeld naar zijn geboorteplaats in Mariakerke, waar hij o.m. voordrachten geeft voor het Vermeylenfonds.

Referentie
Ronny De Schepper, Stadsconcert met Trio Aglae, Het Laatste Nieuws 17 december 1994

Een gedachte over “25 jaar geleden: Stadsconcert met Trio Aglae

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.