“Omdat ten eerste het stuk zelf zo’n waarachtige brok volkstoneel is, omdat ten tweede de regie precies de dosering van komedie en tragedie aanvoelde zonder ooit naar melodrama over te hellen, omdat ten derde de vertolking homogeen en professioneel overkwam maar niet in het minst omwille van de indrukwekkende manier waarop de jonge actrice Magda Cnudde gewoon ontroerend vrouw was is zaterdagavond de NTG-première van Sean O’Casey’s ‘De ploeg en de sterren’ in een regie van Walter Eysselinck een zeer goede voorstelling geweest.


‘De ploeg en de sterren’ is het verhaal van de doodgewone vrouw Nora Clitheroe (Magda Cnudde) die eenvoudig vrouw wil zijn maar haar man verliest omdat de ellende in Dublin haar Jack (Herman Coessens) opeist voor de strijd.
De kan zat er dus dik in dat het stuk een tranerige draak zou worden over ‘Kijk daar dat arme soldatenlief, ze is alleen en krijgt niet eens een brief’.
Het werd integendeel zeer zinvol theater dat tussen en door middel van bijna banale situaties accenten legde die verder dragen dan de onmiddellijke inhoud van het stuk zelf.
Het is heus niet de eerste keer dat ik naar een toneel ga. Ik ben helemaal geen slapjanus en ik heb hier en daar in het leven al wat meegemaakt maar toen ik zaterdagavond zag hoe echt Magda Cnudde (op de foto samen met Erna Palsterman, RDS) een ongelukkige vrouw was die lijdt omdat de man die ze liefheeft zinloos verdwijnt, ben ik, in de overtuiging dat vrijen inderdaad beter is dan vechten, gewoon beginnen wenen en dat overkomt me anders nooit. Toch niet in een schouwburg.”

Mark Vlaeminck, Ontroerende Magda Cnudde domineert bij het NTG, De Standaard, 23 december 1974.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.