De Fundación Patagonista, geesteskind van wijlen Dirk van Esbroeck en Dree Peremans sr, bestaat dit jaar dertig jaar. In die dertig jaren heeft de stichting een zekere reputatie opgebouwd. Vrolijk, dubbele bodem, humor, vraagteken, tevreden, buiten de lijntjes, grappen en grollen, subtiel, … het is allemaal van toepassing. Bij de stichting in september 1989 hebben Dree en Dirk een lijstje opgesteld van alle dingen die ze nog zouden doen om de Patagonische gedachte – wat die verder ook moge inhouden – te verspreiden. Tentoonstellingen installeren, boeken schrijven, theaterstukken schrijven én opvoeren, vlaggen naaien, heroïsche liederen zingen… De meeste van die plannen zijn ondertussen gerealiseerd. Eén van de resterende vrome wensen was: een opera schrijven. Vijf jaar geleden werd het de hoogste tijd om ook daar maar mee te beginnen. Vandaar dat u op zaterdag 20 december in de Stadsschouwburg van Leuven het resultaat kon zien. De wereldpremière van ‘Patagonia, die Opera’ kwam er dankzij 30CC, het Leuvense Cultureel Centrum.

Een echte opera bleek bij nader inzien iets te hoog gegrepen, maar een ‘ballad-opera’ in de goede oude Engelse traditie, dat moest kunnen. Het libretto kwam grotendeels uit het brein en de pen van Dree Peremans sr, de muziek erbij werd geschreven door Guido Van Hellemont, de arrangementen zijn van Frans Ieven.
Hans Mortelmans, Marc Hauman, Hilde Frateur en Jan De Smet vertolkten met inzet van al hun vocale krachten deze liederen, vakkundig bijgestaan door het salonorkest ‘De Pluchen Pinguïn’ versterkt met de stemmen en ukuleles van het wereldwijd gekende en alom geprezen ‘Ukulogisch Museum’ van Luc Tegenbos en Peter Van Eyck.
Ter gelegenheid van deze Wereldpremière verscheen bij uitgeverij EPO ook het boek (met bijhorende cd) Patagonië zingt! Albert Daniëls heeft dertien van de liederen verwerkt tot stripverhaal zodat u met dit boek in de hand moeiteloos uw weg kan vinden in de Patagonische chaos. Samen met Pat Van Hemelrijck van het Alibi-collectief zorgde hij ook voor een wervelend
decor dat u alleen maar kan verbazen.
Bij het Salonorkest de Pluchen Pinguïn kon u de volgende muzikanten begroeten: Paul Poelmans, piano; Bert Van Leathem, viool; Christel Borghlevens, klarinet; Dree Peremans jr, trombone, Toon Ieven, cello en chef d’orchestre Frans Ieven, contrabas.

Nog naar aanleiding van dit zilveren jubileum verscheen bij EPO een herziene en bijgewerkte versie van de Patagoniëboeken van Dree Peremans:  ‘Patagonië, het einde van de wereld’ – 400 bladzijden heerlijke winterlectuur – werd ook op 20/12 in Leuven voorgesteld.
Een link vindt u op http://www.fundacionpatagonista.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.