Het is vandaag al negentig jaar geleden dat in Chicago de zwarte blueszanger en -gitarist Blind Lemon Jefferson is gestorven. Hij was pas 32, maar Wikipedia vermeldt geen doodsoorzaak.

Lemon Henry Jefferson werd geboren in Texas en nam als Blind Lemon Jefferson ongeveer 100 nummers op tussen 1925 en 1929, en had 43 platen, allemaal – op een na – voor Paramount Records. Hij was een van de meest populaire blueszangers in de jaren ’20 en volgens sommigen een van de grootste zangers in de geschiedenis van de blues. Het was voornamelijk door het succes van artiesten zoals Blind Lemon Jefferson, Blind Blake en Ma Rainey dat Paramount hét toonaangevende bedrijf werd voor blues in de jaren twintig van de twintigste eeuw.

Hij was de auteur van vele deuntjes (waaronder de klassieker “See That My Grave is Kept Clean“) die later gecoverd werden. Jefferson had grote invloed op de volgende generatie blueszangers en -gitaristen, zoals Leadbelly, met wie hij in Dallas een tijdje samen speelde.

In augustus 2019 ben ik dan aan een boek begonnen waarvan ik totaal niks afwist. De titel is “Mississippi Delta Blues” en het is in 1988 in het Frans geschreven door een koppel dat zich “Marie & Joseph” noemt. Eerst en vooral, ondanks de titel en ondanks het feit dat het boek is opgedragen aan Blind Lemon Jefferson, is het wel degelijk een roman en geen naslagwerk over de blues.

Maar wie zijn die Marie & Joseph? Als ik op afbeeldingen googel dan mag je eens één keer raden wie ik dan honderden keren te zien krijg. En zeggen dat in die tijd de fotografie nog in de kinderschoenen stond, om niet te zeggen dat ze nog maar een glimp in de ogen van het kind van Marie & Joseph was! Het boek is ook nog opgedragen aan ene Marie Yvernault, maar dat helpt me ook al niet verder. In de hoop dat deze Marie de Marie van het koppel is, heb ik ook eens Joseph Yvernault geprobeerd, maar dat werd al helemààl niets. Ook op de website Goodreads, waarvan ik sinds kort lid ben, blijkt het boek totaal onbekend te zijn, alhoewel… de schrijvers niet! Twee kinderboeken in het Frans komen te voorschijn, maar alweer zonder enige verdere commentaar behalve dan dit over “Le Crime de Cornin Bouchon”: “Album 5 de Ribambelle CE1 serie Jaune – Roman policier. Foufouille et son frangin sont privés de télé. Ils ont lancé des oeufs pourris à Cornin Bouchon, leur voisin, qu’ils soupçonnent d’être un assassin. Mais leur papa ne veut pas les croire ! Un mini-polar d’humour, de suspense et de tendresse.” Het krijgt zowaar een rating van vier op vijf, maar dat blijkt dan te danken te zijn aan één lezeres! Ze heet Claire Kreutzberger en ze heeft zowaar ook een “review” geschreven: “Excellent petit bouquin pour les élèves de CE1.” Voilà, dàt zijn tenminste nog eens besprekingen! Enfin, ik hoop dat mijn boek geen kinderboek is (dat zal ik wel vlug weten) en ik ga er op hoop van zegen aan beginnen!

En, nee, het was geen kinderboek, al is de hoofdfiguur wel degelijk een (blanke) jongen. Maar – buiten nog tal van andere verhaallijnen – is het o.a. een coming of age-boek. En van zodra de jongen een man is geworden, komt het verhaal in een stroomversnelling. Het verhaal dat losjes is gebaseerd op dat van blueszanger Blind Lemon Jefferson. Nergens komen evenwel de cajuns of zelfs maar de Franssprekende inwoners van Louisiana ter sprake, zodat er wel een discrepantie ontstaat tussen het blues-jargon, dat dan wel in het Frans wordt weergegeven. Maar eens men daaraan is gewend, leest het vrij vlot en wordt er naar een redelijk spannende climax toegewerkt. Soms deed het boek mij wat aan “Accordeonmisdaden” van E.Annie Proulx denken en de passage bij de houthakkers aan “Last night in Twisted River” van John Irving, maar het boek dààrmee vergelijken is dan weer te veel eer.

Een gedachte over “Blind Lemon Jefferson (1897-1929)

 1. Beste R.,
  Kent u het boek van de Nederlandse journalist, Leendert van der Valk. Duivelsmuziek – Op de fiets van Memphis naar New Orleans. 2011 uitgeverij L.J. Veen. Ik heb het eergisteren en gisteren pas gelezen. Er bestaan heel veel boeken over Delta blues / pre-war country blues, ook enkele goeie in onze taal, maar dit boek heeft me verrukt, vooral door het uitstekend, beweeglijk Nederlands dat de schrijver gebruikt.
  Heel geslaagd reisverslag, uit passie voor de muziek geschreven en met een wonderbaarlijk juiste toon die wellicht mede te danken is aan het fietsen, de ervaring van het landschap, ontmoeting met mensen en zeker ook zijn reisgenoot en geliefde die de foto’s maakte.
  Ik lees heel veel Nederlandstalig proza – dit boek verraste me, misschien is het te weinig bekend.
  Groeten, ward

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.