Het is al dertig jaar geleden dat het regionale weekblad “De Voorpost”, waarvoor ik eind van de jaren zeventig graag heb geschreven, opging in de grote concurrent “Het Vrije Waasland”, wat eigenlijk het einde betekende van het blad. Het ergste is dat ook hier weer het internet zwaar in gebreke blijft. Ik heb b.v. nergens kunnen vinden wanneer De Voorpost werd opgericht. Over de Aalsterse editie heb ik gevonden dat deze van 1973 tot 1992 liep en daarom had ik oorspronkelijk die “geboortedatum” maar overgenomen, al is dit allerminst vanzelfsprekend. De drie edities van De Voorpost (er was er ook nog één in Dendermonde) bestonden namelijk los van elkaar (al verschenen mijn muziek- en televisierubriek wel in de drie edities) en kunnen dus ook heel makkelijk in verschillende jaren tot stand gekomen zijn. En dat klopt ook want hoofdredacteur Wouter Vloebergh wist me te vertellen dat de editie Waasland eind januari 1975 is begonnen…

Ikzelf schrijf op 12 mei 1978 mijn eerste artikel voor De Voorpost, waarvoor op dat moment ook de latere filmregisseur Jan Verheyen, de vroegere netmanager van de VRT Leo Debock en burgemeester van Temse Luc De Ryck werken onder de hoede van hoofdredacteur Wouter Vloebergh. Dat eerste artikel betrof een interview met de voetballende advocaat Raf Verhofsté uit Sint-Niklaas.
Aangezien er ook een extreem-rechtse organisatie bestaat met dezelfde naam, moet ik me herhaaldelijk “verdedigen”, vooral in combinatie met het werken voor “De Rode Vaan“. Jammer dat ik toen nog niet wist dat niemand minder dan Frans Buyens in 1948 reeds een satirisch tijdschrift met die naam had gesticht (het hield het maar een jaar uit).
Om overigens verwarring zoveel mogelijk te voorkomen schrijf ik in De Voorpost onder de benaming Jan Segers. Een knipoog naar mijn vriend Marc De decker die ook de naam van zijn moeder (De Belie) als auteursnaam gebruikt. Helaas zal later blijken dat er een drietal échte Jan Segersen rondlopen waaronder één in de journalistiek.
Om de maand moet ik bij drukkerij De Cuyper uit Zele een overzicht indienen van de artikels die ik voor De Voorpost heb geschreven. Op die manier kan ik nu nog een (zij het onvolledig) overzicht geven van wat ik toen zo allemaal heb behandeld. Uiteraard maak ik een uitzondering voor mijn wekelijkse rubrieken. Dat was eerst en vooral de televisierubriek “Hebjetgezien” en later kwam daar ook de poprubriek bij (“Muziek in’t rond”). In beide gevallen nam ik de rubriek over van René De Witte, nu één van de topjournalisten van De Tijd. Zelf introduceer ik de rubriek “De BRT in het Waasland”: een wekelijks overzicht van Waaslanders die op het scherm verschijnen. Meestal gewoon op basis van persteksten van de BRT, dus makkelijk verdiend. Mét instemming van Wouter Vloebergh. Toffe gast.
Op 19 mei 1978 heb ik een interview met wijlen Maurits Coppieters van eveneens wijlen De Volksunie. Diezelfde maand zit ik als vertegenwoordiger van De Voorpost in de jury van een Lokerse talentenjacht en heb ik ook een bijdrage gemaakt over The Bluebirds (dus gedeeltelijk over mezelf, want het was n.a.v. de rock-opera “De Kat”).
Mijn activiteiten voor “De Voorpost” in juni ’78: een uitstapje met de intercommunale vereniging van het Land van Waas, een interview met Anton van Wilderode t.g.v. zijn zestigste verjaardag, mijn stripbijdrage i.s.m. mijn leerlingen uit Dendermonde, een fulminerend stukje tegen “Verbrande brug” van Guido Hendrickx, een interview met José De Cauwer, die op Hennie Kuiper tipt voor de Tourzege, en verscheidene bijdragen (nl.gesprekken met Jacques Raymond, Johan Pieters en Marc De decker) over het witboek van SABAM.
Op 14 juli 1978 verschijnt in “De Voorpost” mijn gesprek met Tony Callaert over de textielindustrie in het Waasland. Dat moet zowat de strafste stoot uit mijn journalistieke carrière geweest zijn. Ik ken hier namelijk totaal niets van. Nog een geluk dat fotograaf Henri Coddenie mij kon vertellen wat “jacquart” was, want dat kwam nogal vaak in het interview voor en ik had er geen benul van wat dat kon zijn. Voor mijn part was het een renner uit de Ronde van Frankrijk!
In augustus staan natuurlijk de Lokerse Feesten centraal met vooral aandacht voor het optreden van Raymond van het Groenewoud. Het indoor-gebeuren staat vooral in het teken van een “charmelingerieshow” in Sint-Niklaas.
Op 9 februari 1979 constateer ik dat er geen volk is voor De Vieze Gasten in Temse. Ik wijt het aan een malaise bij de jeugd van Temse. Verder een interview met Armand Van Assche, een grote bijdrage over de cajuns en kleinere stukken over de Vieze Gasten en José De Cauwer, omdat die maand ook dat debat plaatsvond van De Andere Film n.a.v. “Dood van een sandwichman”.
Op 2 maart 1979 spreekt Mieke Musschoot over Karel van de Woestijne en op 23 maart 1979 is er nog poëzie met “De nacht van de bolle akkers en de holle woorden”.
Op 13 april 1979 maak ik een verslag van een “geslaagde dag van de syndicale (ABVV-)jeugd in Sint-Niklaas”.
In juni 1979 daagt ook plotseling staatssecretaris Akkermans weer op. Wat is dan dat uitstapje in juni van vorig jaar geweest? Op 13 juli (nou ja, die datum) speelt hoofdredacteur-ad-interim André Govaert mijn kopij kwijt. Het zijn gelukkig maar routine-bijdragen.
Op 29 augustus 1979 ben ik als Jan Segers van “De Voorpost” (maar Paul Codde zal zeggen “Het Vrije Waasland”!) jurylid voor “De Vijf Provincies”, samen met o.a. Guy Helsen, Claude Blondeel, Luk De Laat, Herwig Haes, Luk Saffloer, Peter De Groot, Nand Baert en Raf De Condé. Bij de optredenden o.a. Jakob Beks (waarvan ik me niets herinner) en Marva, die ik ben gaan opzoeken in haar kleedkamer (het interview voor “De Voorpost” was nog niet zo lang geleden), maar waar ik het echter zedig afbolde toen ze uit de kleren moest. Nog geen professional, hé!
Op 14 september 1979 is er de publicatie van het interview met Marc Van Garsse van Jazz Circle. Nadien krijg ik een kaartje van hem: “Mijn dank voor het sympathieke en zeer vlotte artikel. Verwonderlijk hoe een hoofdzakelijk saaie stof toch leesbaar is gemaakt.”
In oktober 1979 word ik alweer door een poëziehappening geteisterd, terwijl ik ook een aantal interviews maak met ex-leden van Papadock’s, wat meteen mijn zwanezang wordt voor “De Voorpost”, want dat met Luc Vermeulen zal ik zelf niet eens uitschrijven.

2 gedachtes over “De Voorpost (1975-1989)

  1. Beste, in 1984 heb ik Theater the new roxy geopend te Dendermonde.Voor deze opening had ik een officiele drukplaat gekregen vd voorpost met foto’s erop van de schepen financien en sport . NU DERTIG JAAR LATER BEN IK DEZE DRUKPLAAT VERLOREN !! is het mogelijk om voor mij een nieuwe te maken of mij het artikel te bezorgen !!
    Mijn naam is De Feyter Marc contact@unisales.be tel 0475 382 979

    Geliked door 1 persoon

  2. Beste heer… ik heb net jullie artikels gelezen en vond eentje terug ivm mijn grootvader cyriel waumans.ik zou ontzettend graag dit artikel van de krant wille lezen in inademen t is een mooie herinnering aan hem die ik nooit heb mogen kennen.kan U mij aub hierbij helpen ? Met vriendelijke groeten waumans vicky

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.